Новини - България

Д-р Ваньо Шарков става инспектор в "Медицинския ДАНС"
Прочетена: 977 пъти

Бившият заместник-министър на здравеопазването д-р Ваньо Шарков ще бъде инспектор в екипите на Изпълнителната агенция "Медицински одит" (ИАМО), разбра Redmedia. Информацията беше потвърдена от ведомството след появили се публикации, че д-р Шарков ще оглави дирекция в "Медицинския ДАНС".

 

Считано от 1 февруари бившият заместник-министър е със заповед за назначаване на 6-часов работен ден до обявяване на конкурс за длъжността му на инспектор. Той ще бъде един от служителите в отдел "Контрол на правата на пациентите" и вече е част от проверяващите екипи.

"По закон, след като е бил заместник-министър в държавната администрация, една година не може да заема ръководна длъжност в която и да е държавна структура", уточниха за Redmedia от ИАМО.

След като се яви на конкурс, д-р Шарков ще има възможност да остане на длъжността "инспектор" на пълен работен ден, допълват от агенцията. 

 

Междувременно, набедената за "уволнение" шефка на дирекция "Контрол на медицинските дейности" в ИАМО Мария Кирилова ще продължи да изпълнява задълженията си. Тя е ръководител на структурата вече пета година и е с достатъчно висока квалификация, за да остане на поста, категорични са от агенцията. 

 

В "Медицинския ДАНС" понастоящем текат процеси по преструктуриране, след като в началото на ноември миналата година Министерският съвет увеличи щатните бройки с 10 - от 68 на 78 души. Промените се наложиха заради увеличения обем от дейности на агенцията - възложено й беше извършването на съдебно-медицински експертизи, както и проверки на лечебните заведения преди сключването на договор с Националната здравноосигурителна каса. Освен това жалбите до агенцията са се увеличили двойно, което изключително много затруднява работата й, допълват от ИАОМ.

 

За да се справи с ангажиментите си, "Медицинският ДАНС" ще използва допълнителните бройки за попълване на администрацията си, както и за създаване на нови проверяващи екипи. До този момент директорът на агенцията проф. Златица Петрова е издала заповеди за назначаване на 6-часов работен ден на петима души, за чиито позиции са обявени съответните конкурси - един фармацевт, двама доктори (единият от които д-р Шарков), един юрист и един счетоводител.

 

Предстои обявяването на конкурси за попълването на останлите пет вакантни позиции.

 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития