Новини - България

Д-р Ваньо Шарков поема Надзорния съвет на НЗОК
Прочетена: 997 пъти

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков е новият председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), обяви ресорният министър д-р Петър Москов преди началото на днешното заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване.

 

Д-р Шарков ще поеме поста от заместник-министъра на финансите и представител на държавата в надзора на касата Кирил Ананиев.

"С министър Горанов взехме това решение и то вече е факт като решение на Министерския съвет за промяна в надзора на НЗОК, като г-н Ананиев, с абсолютната ми благодарност за всичко, което е свършил досега, просто ангажираността му като бюджетен заместник-министър в Министерството на финансите изисква тежко натоварване там. Така че г-н Ананиев излиза от надзора на НЗОК. За председател на надзорния съвет е определен д-р Ваньо Шарков от преди един час", обяви министър Москов.

Истинската причина за рокадата обаче са разногласия между Кирил Ананиев и представители на здравното министерство, касаещи предложени промени в проектобюджета на публичния фонд за следващата година. На вчерашното заседание на Надзорния съвет на НЗОК Ананиев не е подкрепил текстовете, изготвени от екипа на министър Москов, които предвиждат допълнителни средства за извънболничната помощ, разказаха запознати. 

"Към момента сме в състояние, в което буквално гласуван бюджет от надзора на НЗОК няма. Основната причина да има разногласия и то от гледна точка на държавната квота в надзора на касата е една лоша координация. И това е разбираемо от гледна точка на това, че екипи на различни министерства - на финансите и на здравеопазването в този период от годината, когато се готви държавния бюджет, готвят се малките бюджети, те са изключително натоварени и възможността да се координират помежду си е лимитирана. На тази база се е получило това разминаване на заседанието онзи ден", призна в послествие и здравният министър.  

Утре в 11 ч. д-р Шарков ще проведе първото заседание на Надзорния съвет на касата като негов председател, добавиха от здравното министерство.

 

Дотогава обаче заместник-министърът ще трябва спешно да напусне Съвета на директорите на МБАЛ - Бургас, за да не е в конфликт на интереси. Той оглави Съвета в средата на юни тази година  и поиска правителството да го освободи като представител на държавата в Надзорния съвет на здравната каса.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития