Новини - България

Д-р Троева поставила министъра „в деликатна ситуация“ – или да изложи дете на риск, или да стане клиент на Прокуратурата
Прочетена: 193 пъти

Решението за освобождаването на д-р Тинка Троева като директор на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) е „в резултат на натрупвания“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров в интервю за „Денят започва“ на БНТ.

„Многократно имах опити да не бъда определено доволен от работата й. Но последният случай, който се разви, преля чашата на моето търпение“, каза Петров и уточни, че е имало грубо погазване на правилата, разписани в правилника нафонда и в закона.

Миистърът допълни, че действията на д-р Троева са го поставили в „много деликатна ситуация“.

„Става дума за едно малко детенце. Много болно. Което е в Германия и трябва да бъде трансплантирано. Майката да бъде донор. На мен ми се поднася цялото досие със съответния формуляр S2 да подпиша за 120 хил. евро, при положение, че не са изпълнени законовите изисквания тук. Най-вече две – че това дете трябва да е консултирано в наш трансплантационен център и този център да го регистрира в регистъра на Агенцията по трансплантации. Нито едното, нито другото е направено и аз съм пред дилемата дали да не подпиша този формуляр S2 и да се доверя на „Правна“ дирекция в министерството, на инспектората в министерството, които веднага провериха случая и двата доклада са, че това са закононарушения“, каза министърът.

Той уточни, че ако не подпише необходимите документи, животът на детето ще бъде поставен под „тотален риск“, а ако подпише, има основания той самият да стане клиент на прокуратурата.

„Т.е. аз подписвам за едни пари, за които нямам абсолютно никакво законово основание. Ето това нещо аз не можех да простя“, каза Николай Петров.

Министърът припомни, че става въпрос за малко дете, което се нуждае от чернодробно трансплантация, а донор е майката. Въпреки нарушенията на д-р Троева при изпращането на детето в Германия, трансплантацията ще бъде извършена там, за да не се излага живота на детето на допълнителен риск при транспортирането  му до България.

"Подобни трансплантации се правят в болница "Лозенец". Резултатите са абсолютно съпоставими с резултатите на водещи европейски клиники. Директорът на тази болница, както и на ВМА, не са били уведомени за случая. Ако някой може да каже, че тази трансплантация не може да се направи в България, това са само тези лекари, а те не са знаели“, каза Петров.

По думите му 10 хил. евро са изхарчени само за изследвания в Германия.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития