Новини - България

Д-р Тинка Троева е новият директор на Фонда за лечение на деца
Прочетена: 461 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

Специалистът по детски болести д-р Тинка Троева е новият директор на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД), съобщиха от Министерството на здравеопазвнето. Със заповед на вицепремиера и служебен здравен министър д-р Илко Семерджиев д-р Троева заменя на поста досегашния ръководител проф. Владимир Пилософ, който подаде оставка на 24 февруари.

 

Д-р Тинка Троева е с богата биография в областта на педиатрията, промоцията и превенцията на здравето, социалната сигурност, координацията на социалната сигурност в ЕС и здравния мениджмънт. Завършила е медицина в Медицинска академия – София през 1979 година, специализира "Детски болести". Има магистратури по "Международни икономически отношения" от УНСС и "Обществено здраве" от Университета Билефелд, Германия.

 

През 1986 г. тя придобива и специалност по "Социална медицина", а през 1989 г. -  по "Медицинска информатика" и "Здравен мениджмънт" в Медицинска академия - София. 

 

До 1996 година д-р Тинка Троева провежда редица специализации по промоция и превенция на здравето в Люнебург, ФРГ и Кралския колеж в Кеймбридж, Великобритания, по социална педиатрия в Германия и Австрия, както и по управление на здравното осигуряване във Германия, Холандия и Чехия.

 

Била е съветник в Комисията по здравеопазване в  37-то Народно събрание, както и главен съветник на комисията в 38-то Народно събрание.

 

Осем години е ръководител на Службата по трудовите и социалните въпроси на МТСП, последователно с дипломатически ранг "съветник" и "пълномощен министър" при посолствата на Република България в Германия и Австрия, и още две години в посолствата ни в Австрия и Швейцария.

 

Новият директор на Фонда за лечение на деца е експерт в областите на координацията на системите за социална сигурност в ЕС – пенсионно, здравно осигуряване, обезщетения при заболяване и майчинство, семейни обезщетения, лечение и превенция на български граждани в ЕС, трудова миграция и интеграция. 

 

През 2001 година д-р Тинка Троева е избрана за Жена на годината от Американския библиографичен институт за цялостен обществен ангажимент и принос към отделните обществени групи. През 2012 година КНСБ я награждава за активно съдействие и подкрепа на българските работници в Германия.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития