Новини - България

Д-р Стойчо Кацаров: Смисълът на новата наредба е да се сложи лимит и върху лекарствата
Прочетена: 293 пъти
Снимка: Стоп кадър - Телевизия "Европа"

След като бяха въведени лимити в извънболничната помощ, след като същото се случи и в болничната помощ, сега се върви към такова решение и за лекарствата. Това заяви пред Redmedia председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров по повод публикувания за обществено обсъждане тези дни проект за нова наредба на Министерството на здравеопазването (МЗ) за условията и реда за заплащане на лекарствените продукти.

 

По неговите думи самата идея да се определят прогнозни количества лекарства и всяка опаковка, която надвишава прогнозирания брой, да се заплаща от фармацевтичните компании сама по себе води до извода, че се върви към лимити и при разходите и за лекарствата.

„Ако има нещо, което най-силно ме впечатли в мотивите на министъра на здравеопазването към проекта за новата наредба е, че никъде не се споменава думата „пациент“. Пациентите просто ги няма. А в крайна сметка целта на всички нормативни актове в здравеопазването е да гарантират качествени медицински грижи и обслужване на болните хора, иначе се губи смисълът на системата“, посочи д-р Кацаров.

Според него, никак не говори добре за написалите този проект фактът, че в него се борави единствено с понятия като обеми, бюджет намаляване на разходите.

„Всичко това неминуемо води до извода, че истинската цел е точно да се крепи бюджета на фонда, а не нещо друго.", каза председателят на ЦЗПЗ.

Невена Попова

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития