Новини - България

Д-р Стойчо Кацаров: Причината за оставката на д-р Комитов най-вероятно е дефицитът от 200 млн. лв.
Прочетена: 292 пъти

Причината за оставката на д-р Глинка Комитов като управител на Здравната каса най-вероятно се крие в тези 200 млн. дефицит, които ще наложат отварянето на резерва й. Управителят на касата е най-подходящият да му се вмени отговорност за това, въпреки че реално погледнато вината не е негова. Така председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров коментира пред Redmedia темата за оттеглянето на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов.

 

Има и нещо друго, което не бива да се пропуска - със сигурност много хора искат да сложат друг представител на поста, заеман досега от д-р Комитов, добави още д-р Стойчо Кацаров.

Всъщност, ако сведем нещата до песимистичен и оптимистичен сценарий оттук нататък е, че ако има демонополизация на касата, то разговорите като този, който водим в момента, ще бъдат излишни. Това е оптимистичният вариант. Другото е добре познато – слагаме нов управител, след 2 години го сменяме и слагаме друг, след още 2 години махаме и него и слагаме трети и т.н. Промяна може да се очаква единствено ако се премахне монопола на касата, категоричен бе председателят на ЦЗПЗ.

Още нещо, което е важно да се подчертае, според него е сбърканият модел на управление на касата.

Този модел е дълбоко сгрешен, каза д-р Кацаров и конкретизира: На Надзорния съвет е поверена функцията за оперативно управление, а на практика хората, които влизат в него нямат нито широка обществена представителност, нито носят отговорност пред някого. Това важи и за синдикатите, и за пациентите. Така че техните представители в Надзора не защитават обществения интерес, но е голяма вероятността да защитават някакви частни интереси. Да обърнем внимание и на това какви хора влизат в надзора – те нямат нито образованието, нито компетентността, нито управленския опит да управляват здравноосигурителен фонд. Тези хора са случайно попаднали там и дори и да имат доброто желание, те нямат капацитета да го ръководят. Непрекъснатите скандали около касата само доказват това. Управляващите в лицето на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ обещаха да предприемат действия, насочени към премахване монопола на Здравната каса. Засега обаче аз не виждам това да се случва“.

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития