Новини - България

Д-р Стойчо Кацаров: Направо да наложим мораториум върху цялата НЗОК и ще спестим 3,8 млрд. лв.
Прочетена: 229 пъти
Снимка: Redmedia.bg

"Предлаганият мораториум за нови лекарства, които да не бъдат заплащани от Здравната каса през следващата година, не е начин да се пестят средства. Ако вървим така по пътя на икономиите, можем направо да наложим мораториум върху цялата Здравна каса и ще спестим 3,8 милирада лева."

 

Така председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров коментира предложението на управляващите през следващата година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да не заплаща иновативните лекарства. Като пример за ефективен разход той даде новите терапии при хепапит C, благодарение на които през миналата година са успешно лекувани много пациенти.

 

"Тези хора нямаше да са между живите, ако тогава имаше мораториум за новите лекарства", лаконично коментира д-р Кацаров. 

   

Той изрази мнение, че това ограничение най-вероятно няма да доведе и до икономии на средства, защото българските граждани имат право да търсят лечение в останалите страни-членки на Европейския съюз (ЕС), след като не са могли да го получат в собствената си страна. 

 

"Няма да имаме по-малко разходи, защото хората просто ще отидат да се лекуват в други клиники в Европа и после нашата каса ще трябва да поеме разходите им", каза председателят на ЦЗПЗ.

 

Според д-р Кацаров мораториумът ще се отрази неблагоприятно и върху работата на българските лекари, защото те няма да имат възможност да работят със съвременни лекарствени продукти и да прилагат модерни терапевтични подходи. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития