Новини - България

Д-р Стойчо Кацаров: Идеята за мораториум е форма на глупост
Прочетена: 220 пъти
Снимка: Стоп кадър - Телевизия Европа

Да се постави бариера пред въвеждането на нови лекарствени терапии и  нови дейности е опит да бъде спрян прогресът и развитието. Това е един примитивен подход, който сам по себе си представлява удар не само върху пациентите, но и върху медиците. Освен всичко друго, той няма да има и никакъв икономически ефект. Тези изводи прозвучаха по време на пресконференция, организирана от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) и Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

 

"Идеята за мораториум е форма на глупост", така накратко председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров определи рестрикциите, залегнали в Закона за бюджета на Националната здравоосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г.

 

По неговите думи няма европейска държава, която със закон да забрани всичко ново и да наложи единствено и само старото. Много е възможно по този начин българските пациенти да се видят принудени да търсят качествена съвременна медицинска помощ в другите страни от Европейския съюз, а това със сигурност ще увеличи разходите на Здравната каса, е мнението на д-р Кацаров. В допълнение към казаното председателят на ЦЗПЗ подчерта, че рестрикциите за нови дейности ще се окажат препятствие за развитието на самите лечебни заведения, както и спирачка за интереса на инвеститори в сектора.

 

"Някой може да ни нарече агенти на фармацевтичната мафия, защото се обявяваме срещу мораториума за новите молекули, но всъщност ние сме агенти на нашите пациенти", каза д-р Методи Янков от Управителния съвет на сдружението. По неговите думи е важно не да се мисли за рестрикции, а да се върви към нови политики в здравеопазването.  

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития