Новини - България

Д-р Стойчо Кацаров: Безсилие и липса на въображение стоят зад идеята за структуроопределящите болници
Прочетена: 586 пъти

Фактът, че в публичното пространство се заговори за някакъв особен вид болници, които трябва да работят без лимити, говори само за опит да се обясни на обществото защо едни трябва да бъдат привилегировани пред други. При това самото обяснение е направено по начин, който да кара хората да възприемат идеята като правилна. Това каза пред Redmedia председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров по пвоод идеята за отпадане на лимитите за някои болници.

„Лансирането в публичното пространство на понятието „структуроопределящи болници“, които били „гръбнак“ на системата, говори единствено за безсилие и липса на въображение. А общопрактикуващите лекари какви са? Те не са ли гръбнак, след като всичко започва от тях? Кажете обаче по какъв начин болницата в София ще бъде структуроопределяща за хората от Ямбол, или болницата в Ямбол ще бъде структуроопределяща за хората в София?“, коментира още председателят на ЦЗПЗ.

Кацаров обясни, че ако наистина има намерения Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде демонополизирана, каквато идея е била заложена в програмите на всички политически сили, в това число и на управляващите, то изваждането на касата от Закона за публичните финанси ще бъде първата стъпка, без която тази промяна не би могла да се осъществи.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития