Новини - България

Д-р Стойчо Кацаров: България най-после предприе стъпки за регулация на състрадателното лечение
Прочетена: 200 пъти

Слава Богу, България най-после предприе стъпки за регулация на състрадателното лечение. Европейската директива в тази област съществува много отдавна и аз не мога да разбера защо трябваше да се стига до осъждане на Министерството на здравеопазването и след това да се пристъпи към тази промяна в лекарственото законодателство“.

 

Това каза пред Redmedia председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров по повод предлаганата промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) за създаване на наредба за условията и реда на лечение с лекарствен продукт за състрадателна употреба. Той отбеляза, че тази година Министерството на здравеопазването е осъдено да заплати 100 000 лв. и добави, че вероятно това е дало повод да се включи тази тема в предстоящите промени в закона.

 

Според Кацаров, оттук насетне важното е регламентът, описан в евродирективата да се приложи и детайлизира, като бъдат ясно разписани институциите и организациите, които имат отношение към процеса с техните конкретни отговорности.  

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития