Новини - България

Д-р Румен Велев: Ясен регламент за охраната на болниците - да, но само при осигурено финансиране
Прочетена: 140 пъти
Снимка: Pixabay.com

Има логика в това да бъде въведен някакъв стандарт по отношение на охраната на лечебните заведения, защото сега агресията е много разпространена и всички сме свидетели на този факт. По тази причина всички ръководители на лечебни заведения въвеждаме охранителни мерки, но го правим някак емпирично. Може би наистина това трябва да стане под формата на наредба, както се предлага в този законопроект. Това коментира пред Redmedia директорът на столичната Втора АГ болница „Шейново“ д-р Румен Велев по повод законопроект за промяна в Закона за лечебните заведения, с който група народни представители от левицата предлагат болниците да осигуряват охрана на пациентите и персонала при условия и ред, регламентирани с наредба на министъра на здравеопазването и министъра на вътрешните работи.

 

По думите на д-р Велев би било добре да има ясен регламент за охранителната дейност в лечебните заведения ,като обаче от самото начало се посочи ясно кой ще осигури финансирането.

„Според закона, болниците са търговски дружества и ако се въведе някакъв стандарт за охрана той задължително трябва да бъде съобразен с финансовото им състояние“, каза д-р Велев.

Той отбеляза, че охраната има няколко компонента и всеки от тях е важен – камерите са средство за пасивна охрана, но е хубаво да има и активна охрана, т.е. охранители.

 

Д-р Велев съобщи, че през последните дни в „Шейново“ са поставени нови 21 охранителни камери, но това е станало след консултация с експерти по сигурността.  

„Консултирахме се със специалисти по сигурността и проведохме среща с тях, на която нашите лекари и останалия медицински персонал посочиха „конфликтните точки“ - онези проблемни места, в които е най-голяма вероятността от възникването на инцидент. Те от своя страна анализираха рисковите зони и дадоха своите заключения“, обясни директорът на болницата.

Според него в конкретния случай монтирането на новите камери е ъпгрейдване на охранителната система на болницата, която и преди е разполагала с такива устройства. Той добави, че е факт, че цялостната система за охрана на болниците струва много пари и е редно да се помисли как ще бъде осигурено финансирането по принцип.

„Не е без значение какви камери ще бъдат избрани, не е без значение какви ще бъдат записващите устройства – при всички случаи те трябва да са осигуряват запис с такова качество, което го прави годен за  използване като доказателство в съда, каза д-р Велев и в заключение обобщи: „Сигурен съм, че всички колеги – ръководители на болници биха искали да имат сигурна качествена система за охрана. За да стане това обаче факт, те трябва да разполагат с финанси, т.е. редно е да бъде осигурен  финансовия ресурс.“       

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития