Интервю -

Д-р Радка Масларска: С бебе на море - само в условия, близки до домашните
Прочетена: 39685 пъти

Д-р Радка Масларска завършва медицина през далечната 1986 г., шест години по-късно придобива специалност "Педиатрия", а през 2001-а и специалност "Неонатология". Преминала е курсове по трансфонтанелна и абдоминална ехография. Има повече от 20 години стаж като неонатолог,  натрупан в клиниките на  Университетска болница - Плевен и Университетската детска болница в София. В момента е началник на отделението по "Неонатология" в МБАЛ "Токуда Болница София", където работи още от създаването й. Д-р Радка Масларска е и един от любимите лектори в кампанията "Училище за родители" на сп. "9 месеца".

 

Ето какво сподели пред Redmedia специалистът за грижата за бебетата в летните месеци.

 

Лятото е най-щастливото време за децата, но крие и своите рискове. За какво е добре да внимават родителите на по-малките?

 

- Действително лятото е добър сезон за игра и пребиваване навън, защото времето е топло и денят е по-дълъг. Но трябва да се има предвид, че това е и периодът на годината, когато слънцето е най-силно. Слънчевите лъчи са вредни за нежната бебешка кожа, затова е добре малчуганите да са навън сутрин до 10-11 часа и вечер след 17 часа. Това се отнася за най-малките – кърмачетата до 1 година, които могат да получат топлинен удар, ако прекарат деня навън в най-горещите часове.

 

Как да разпознаем едно такова състояние от обикновеното неразположение, което имат бебетата заради колики, никнещи зъбки или чувство на глад?

 

- Това се изразява в зачервяване на кожата, повишаване на температурата, детето става раздразнително или много отпуснато, започва да плаче, да повръща, отказва да се храни. Това са симптоми, които родителите могат да свържат с колики или началото на инфекция, но е добре, когато ги забележат и детето е било дълго време навън, задължително да се обръщат към лекар, за да се предотвратят по-сериозни последствия. Когато бебето има топлинен удар, трябва да се охлади и да приема течности, за да преодолее състоянието си. В такива случаи е пропоръчително в изключително горещи дни, когато температурата е над 30-35 градуса, детето изобщо да не се извежда навън.

 

Това означава ли, че бебетата до 1 годинка не бива да се водят на море и планина?

 

- По принцип могат да пътуват и да ходят на море или планина, но не могат да се къпят във водата, защото това създава риск от инфекции. Те могат да се къпят със слънчева вода, да се каляват с разходките навън, но не и да се излагат на слънце. Ако родителите искат да се разнообразят, да отидат на море и детето да е с тях, задължително трябва да пребивават в условия, близки до тези, в които бебето се отглежда. Тоест, да има добри условия за сън, за добра хигиена на самото дете и на съдовете, които се използват за храненето му, както и да има възможност за приготвяне или купуване на подходящата за детето храна.

 

С други думи е пълна екзотика да заведеш бебето си на къмпинг, например?

 

- Много хора го правят, но те поемат риска и създават за децата си условия, които са близки до домашните – без компромиси по отношение на хигиена и отглеждане, за да бъдат предотвратени всички опасности за детето. Когато тези условия са изпълнени, дали детето ще бъде в апартамент или на къмпинг, няма голямо значение.

 

Морето или планината е по-подходящата среда за бебетата по време на летните отпуски на родителите?

 

- Планината е добро място за разходка на малките бебета, особено височините до 1200 метра, тъй като там въздухът е по-чист, освен това е и по-хладно. Затова, ако има възможност да се ходи на планина, това е много добре за децата през летните месеци.

 

Трябват ли му на бебето фотозащитен крем при положение, че е навън в хладните часове на деня и не се излага много на слънце?

 

- Хубаво е да се ползва, особено ако детето пребивава по-често и по-дълго навън, например над 4 или 6 часа. Тогава е добре на всеки два часа откритите части отново да се мажат със слънцезащитен крем. Факторите, подходящи за детската възраст, са между 30 и 50, като за най-малките бебета препоръчваме най-високият.  

 

С лятото и слънцето обикновено идват и комарите, някои от които причиняват големи поразии. Всяка пъпка ли трябва да бъде консултирана с лекар или това се налага само при по-тежки състояния?

 

- Ухапването от насекоми може да се изрази не само с единични пъпки, но и с появата на обриви по кожата и силен сърбеж, а това предизвиква дискомфорт при бебетата и обикновено се характеризира с плач. В този случай е добре да се потърси лекарска помощ, за да се предприемат адекватни действия за третиране на обривите. Дори при ухапване от комар е добре родителите да посетят своя доктор или поне да се консултират с него по телефона. Вече има противоалергични мазила, с които могат да се третират най-малките деца. За по-големите, които са над годинка и половин, има репеленти, както и безвредни за децата препарати за унищожаване на комарите в помещенията.

 

Друг риск за бебетата през лятото е обезводняването, което родителите често не успяват да забележат. Как се разпознават симптомите?

 

- При дехидратиране обикновено децата стават отпуснати и отказват да се хранят. Родителите трябва да са много внимателни, защото по-сериозните състояния изискват детето да бъде прието в болница. Там се правят венозни вливания, за да се преодолее процесът на обезводняване. Трябва да се знае, че бебетата могат да изпаднат в такова състояние не само, когато не приемат достатъчно течности, но и в резултат на летните чревни вирусни инфекции, които причиняват повръщане и диария. Затова е много важна хигиената  - всички плодове и зеленчуци, които децата консумират или с които се приготвя храната, да се измиват с чиста вода, за по-малките да се обработват топлинно и да не се дават в суров вид, също така да се мият ръцете, при това не само децата, но също и родителите. Само така може да се затвори входната врата пред чревните летни вируси.

 

Какво е добре да направят родителите преди да заминат на почивка с детето си?

 

- Личните лекари са тези, които най-добре познават състоянието на децата, без да изключвам родителите, разбира се. И когато предстои почивка, пътуване или ваканция извън условията, в които се отглеждат децата, е препоръчително родителите да се консултират с личния лекар. Той може да ги посъветва какви са подходящите предпазни средства за детето, какво е добре да вземат като медикаменти със себе си от домашната аптека. Нека подборът не е инициатива на родителите, а да се направи от специалист, защото личният лекар най-добре знае на какви опасности може да бъде подложен незрелият детски организъм.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития