Новини - България

Д-р Петър Москов: Разграждат се контролни механизми и източването на пари ще продължи
Прочетена: 289 пъти

Без пръстовите отпечатъци в болниците, ще продължи източването на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), обяви бившият здравен министър д-р Петър Москов в ефира на БНТ.

"Премахването на сегашната контролна система с поглед в бъдещето да изхарчим 250 млн. лв. публични пари и някога да имаме електронна система, означава да оставим касата и държавата без контролна система и да продължи източването от болниците. И който казва друго, той греши", категоричен е Москов. 

По думите му всички нови системи за идентификация трябва да се въведат, когато вече са разработени и работещи. В противен случай системата няма да има никакъв контрол над разходите, което ще я върне поне 20 години назад. 

"Всичко това, което чувате - отмяна на идентификация, отмяна на Националната здравна карта, отмяна на достигнати процедури по договаряне на отстъпки от фирми, уволнение на ключови хора в касата, които водеха този процес по изсветляване на разходите, това всъщност означава разграждане на контролните механизми. (...) Ако ти предвиждаш в момента да разградиш всички контролни механизми, да върнеш системата в търговски вид, в която "куче влачи - диря няма" - едни пари отиват към фармацевтични фирми, други пари отиват към различни болнични вериги, без това да подобрява здравния ни статус, със сигурност ще се върнем към последния път, когато БСП и ДПС управляваха, и имахме 400 млн. лв. дефицит на касата", коментира д-р Москов.

Според бившия здравен министър всичко, което се говори в публичното пространство срещу започналите здравни реформи, са поредните атаки от страна на БСП и ДПС към дясното пространство в политиката.

"Самият факт, че първото, което прави това правителство, е да се захване да обяснява какво от реформите, правени от правителството на дясно-центриското мнозинство трябва да бъде променено, ясно дава отговор на факта правени ли са реформи или не. Не съм учуден. Това са атаките, които БСП и ДПС две години сипеха върху правителството и върху сектора, който управлявах", категоричен е Москов.

Целият разговор с бившия здравен министър можете да гледата ТУК.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития