Интервю -

Д-р Петър Чипев: Медицината не е динозавърска дисциплина – тя се развива
Прочетена: 3215 пъти

В края на месец май бе представено най-новото „Ръководство по белодробни болести”.  Изданието е в два тома, обхваща абсолютно целия спектър на белодробната медицина и е резултат от усилията на 91 автори от над 10 медицински специалности.

 

Сред авторите е и д-р Петър Чипев, специализант в Клиниката по белодробни болести на ВМА-София. сертифициран  сомнолог в Европейската асоциация по медицина на съня. 

Ето какво разказа той пред RED media.

 

 

Въпрос: Д-р Чипев, бихте ли ми разказали малко повече за ръководството, което всъщност беше представено днес – какво представлява, колко време работихте върху него? Разбрах, че авторският колектив се състои от над 90 души.

 

Отговор: Аз съм една много малка част от авторския колектив. Общо взето цяла една гилдия, каквато е гилдията по белодробни болести, включваща около 500 лекари в България, беше ангажирана повече или по-малко в създаването на ръководството. Естествено, не всички като автори, но една немалка част от тази гилдия беше, или поне по-активните членове участваха като автори. Това само по себе си може да ви подскаже, че става въпрос за нещо голямо в нашата специалност. И то няма как да не е такова, след като става въпрос за нещо, което е наследник на едно ръководство, което не е издавано от повече от 30 години. Това ръководство е предназначено като цяло за пулмолозите, но най-вече за младите лекари и тези, които тепърва се захващат с тази специалност. То покрива всичко за белодробните болести и много задълбочено ги анализира. На български език няма друго ръководство, което да представя по този начин нещата.

 

Въпрос: Ръководството включва ли последната информация в областта на белодробните заболявания? Това, което се говори на последните световни конгреси, т.е. най-новото в тази област?

 

Отговор: То включва най-вече това. Базисните неща са известни на всеки специалист, дори на всеки студент по медицина, защото се учат и в учебниците по вътрешни болести. Естествено, като ръководството по белодробни болести, то не може да ги прескочи изцяло, но акцентът, който се поставя, е върху новите неща, като не се прескачат и старите. Медицината в момента представлява точно това, което вие казвате – новите неща, които се представят на конгреси, в международните списания. И тази нова медицина изцяло се основава на данните, които се публикуват в т.нар. проучвания и се базира на т.нар. медицина на медицинските свидетелства. Тя е много достъпна. В интернет всеки млад лекар или дори студент и който се интересува, може да влезе да намери информация на всяка тема и точно тази информация. Тя е с дата 2015 г. - 2016 г. Съвсем прясна информация. Всеки има достъп до нея. Tочно тази информация е обобщена и е включена в ръководството.

 

Въпрос: По време на представянето на ръководството проф. Костов каза нещо много интересно - че заради липсата на едно такова учебно помагало, може би голяма част от лекарите сa се деквалифицирали. Съгласен ли сте с това? Не е ли по-важна практиката?

 

Отговор: Медицината е една амалгама от практика и теория. Практиката иска време, естествено. Аз, бидейки на 28 години, в момента не мога да имам практиката, която има баща ми, той също е пулмолог, който е на 55 години. Теоретично, аз имам възможност да бъда по-подготвен от него и съм по-подготвен, точно защото знам по-добре английски език, това което също се каза по време на представянето. Това е езикът, който ти дава достъп до света и до информацията, която се генерира във всяка сфера от живота. Ние, говорейки английски,  по-младото поколение и част от по-възрастните колеги, които също знаят английски, имаме възможност да се спасим от това, което каза проф. Костов – тази деквалификация. За тези, които не знаят език, за тях е неизбежно, защото медицината не е една динозавърска дисциплина, при която каквото е открито преди хиляди години, да е същото и сега. Напротив, всяка една болест се развива с годините, има нужда от обновяване на информацията. Точно тези проучвания, за които ви казах, вкарват медицината в тези рамки, в които тя има някаква логика и различните лекари по света могат да действат по един начин в определени ситуации, базирано на някакви доказателства. Аз в моята практика мога да реша, че нещо е по-полезно за вас, а друг лекар с друга практика да реши нещо различно. А точно тези доказателства, които се трупат - това е теория, защото тя е практика на някой друг, ние ги получаваме като теория и това ни дава възможност в определени ситуации да действаме обосновано, а не само на базата на това, което ние мислим, че е правилно. И това е важно. Не само практиката, важна е и теорията.  Теорията е достъпна вече и на български език, защото имаме това ръководство. 

 

Въпрос: Т.е. всички лекари вече могат съвсем спокойно да намерят информацията и на български.

 

Отговор: Да, именно. Основно говорим за лекарите, които не могат да боравят с интернет. Има много такива хора в България, по света не чак толкова, и които не знаят английски, такива също има много. 

 

Въпрос: Как ще бъде разпространявано това ръководство?

 

Отговор: То се разпространява безплатно. За момента има ограничен брой, но доколкото знам, ще има и електронен вариант, който също може да се разпространява безплатно в интернет. Става въпрос за PDF формат, който всеки може да си свали и да чете на компютъра, лаптопа или телефона си.

 

Въпрос: Т.е. лекарите, които искат да се снабдят с това ръководство, откъде могат да си го вземат безплатно?

 

Отговор: Ако става въпрос за хартиения вариант, може би трябва да се свържат директно с проф. Костов. Другата възможност е да се снабдят с електронния вариант на книжката,  който най-вероятно ще бъде качен на сайта на INSPIRO – inspiro-bg.com.  Там са качени и други ръководства, които преди това той е издал, например ръководството за ХОББ, болести на плеврата, тези ръководства, които са базови за българската практика. Предполагам, че същото ще важи и за това ръководство.

 

Въпрос: Как се работи в такъв колектив от доста известни, признати лекари - вие сте все още специализант?

 

Отговор: Много лесно се работи. Става въпрос за хора, които са изключително отворени към общуване с младите хора, въобще в социалния си живот са много отворени. Такива хора не могат да бъдат стиснати за информация, както на практика се е случвало в миналото. По-изявените лекари съвсем съзнателно са присвоявали информацията и нещата, които знаят, за да не могат по-младите да вземат практиката, така да се каже. В случая, в този колектив такива хора няма, всички са много отворени. Това прави работата по-лесна и нашето израстване много по-бързо и по-лесно.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития