Интервю -

Д-р Николай Шарков: Удовлетвореността на родителите доказва полезността на програмата за силанизация
Прочетена: 233 пъти
Снимка: БЗС

Вчера на конференция в столицата бяха представени последните резултати от работата по реализацията на Националната програма за профилактика на оралното здраве на децата от 0 до 18 години. Форумът бе организиран от Българския зъболекарски съюз и отново предизвика голям медиен интерес. Какви резултати отчитат денталните лекари и как ще се развива партньорството между тяхната съсловна организация и Министерството на здравеопазването в тази област? Отговор на този въпрос потърсихме от д-р Николай Шарков, председател на БЗС. Ето какво каза той специално за читателите на Redmedia.


 

Д-р Шарков, от години Българският зъболекарски съюз подкрепя активно Министерството на здравеопазването в реализацията на Националната програма за профилактика на оралното здраве на децата от 0 до 18 години, естествено е да Ви попитам за мотивите на съсловието да участва в нея?

 

- Денталните лекари приеха с много голяма отговорност участието в тази програма, защото имат най-ясна представа за това, което се случва с оралното здраве на българските деца. Това е нашият професионален отговор на категоричната необходимост да има такива програми с фокус върху превенцията. Мисля, че с работата си доказахме своята съпричастност. В момента отчитаме резултатите - 100 000 деца у нас на възраст между 5 и 8 години са с поставени силанти върху първите постоянни зъби, в програмата работят 500 дентални лекари. Покрили сме 98% от територията на страната, в останалите 2% просто няма деца, за съжаление. Държа да подчертая, че имаме колеги, които работят и в малките градове и селата, т.е. обхватът не е само в столицата и големите градове.

 

На конференцията представихте  първото проучване върху ефекта от програмата. Какво показват резултатите от него?

 

- Да, изследването е пилотно за страната и обхвана 1200 деца, които са били силанизирани в периода 2013 - 2015 г. Нашите изводи са, че над 90% от тези деца са с абсолютно здрави шести зъби, които са били силанизирани. Това е много показателно и не може да не ни радва, защото ефектът е видим.

 

Споменахте, че вече имате и изводите от анкета, проведена сред родителите на децата, получили тази услуга?

 

- Това, което научихме след като обобщихме резултатите от анкетата ни изненада в най-добрия смисъл на думата. Нямаше нито един недоволен родител. Давате си сметка какво означава това на фона на общото неудовлетворение на българските граждани от здравеопазната система. Високото ниво на удовлетвореност доказва колко смислена работа е свършена за тези години и колко полезна е програмата за силанизацията. 

 

В този ред на мисли ми се иска да цитирам един факт, който също заслужава да бъде забелязан и осмислен - 55% от анкетираните 1000 родители са посочили, че по време на посещението при денталния лекар за силанизация са научили и за други зъбни проблеми на децата си, а 72% от родителите са заявили, че след това посещение са променили навиците на децата си по отношение на оралната хигиена и опазването на зъбите. 

 

Научната програма на конференцията включваше също презентации от водещи детски дентални специалисти в кариесологията, флуорната профилактика, пародонтологията. Това опит за разширяване на тематичния спектър и информираността на колегите ви дентални лекари, ангажирани в програмата ли е?

 

- Да, категорично. Високото ниво на съвременни знания на колегията е част от политиката на Българския зъболекарски съюз.

 

Как ще се развива програмата в бъдеще?

 

- Фактът, че конференцията ни бе уважена от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, от експерти в областта на превенцията и от финансови експерти на Министерството на здравеопазването ми дава основание да мисля, че и за в бъдеще можем да разчитаме на конструктивно сътрудничество с тях.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития