Интервю -

Д-р Николай Шарков: Децата задължително да се водят на зъболекар 2 пъти в годината
Прочетена: 374 пъти

В Деня на детето - 1 юни, ви срещаме с д-р Николай Шарков. Той е главен секретар на Български зъболекарски съюз (БЗС) и преподавател в   Катедрата по детска дентална медицина на Факултета по дентална медицина към Медицински университет – София. На последния Годишен конгрес на Световната дентална федерация, състоял се през септември м.г., е избран за член на Съвета на федерацията, като признание за цялостната му професионална дейност. Д-р Шарков е първият българин избран на този висок пост на най-авторитетна организация на лекарите по дентална медицина от цял свят, която има 104-годишна история и обединява повече от 200 национални организации.   

 

Ето какво каза пред Redmedia д-р Шарков за детското дентално здраве.


 

Д-р Шарков, как ще коментирате факта, че според наблюденията на БЗС едва 20% от нуждаещите се деца посещават зъболекарския кабинет, водени от родителите си, въпреки, че имат осигурен пакет от дентални услуги, който се покрива от НЗОК?

 

- Факторите са повече от един, но най-важният сред тях е осведомеността на родителите. По този пакет децата имат право на платени от касата услуги, като единствено за лечението на пулпити и периодонтити, допуснати по вина на родителите, доплащането е минимално. Здравната култура в семейството също е сред водещите причини.

 

Лошото е, че денталната медицина, все още е в периферията на полезрението на законодателната и на изпълнителната власт донякъде, а и на изпълнителната власт по места. Българският зъболекарски съюз трябва да катализира тези процеси и да работи много усилено в тази посока. Като цяло обаче медицината ни е изправена пред много проблеми, а денталната медицина като част от нея също не прави изключение. 

 

Обичате да казвате, че по отношение на оралната хигиена не са толкова важни първите 7 години на детето, колкото навиците на мама и татко, формирани през техните първи 7 години. Има ли все пак някаква положителна динамика, някаква промяна към по-изразено проактивно поведение на българските родители в тази посока?

 

- Да, има. И тази промяна се дължи на усилията на всичките близо 9000 български зъболекари на първо място, както и на медиите. Наблюдаваме постепенно повишаване на здравната култура, има раздвижване и по-активно отношение на хората, това е факт. Категоричен съм, че вниманието на родителите и тяхната мотивация да  възприемат грижата за денталното здраве като нещо важно, е решаваща за децата. Като казвам родителите, имам предвид не само майката и бащата в семейството, а и бабите и дядовците, защото не трябва да подценяваме и тяхната роля. По принцип в семейството трябва да се знае, че децата задължително трябва да се водят при зъболекар поне един път в годината, а най-добре е два пъти. Веднага ще припомня, че имаме 6100 лечебни заведения за дентална помощ, които имат сключен договор със Здравната каса и избор на дентален лекар може да бъде направен по всяко време. Това означава, че достъпът на хората е улеснен и не представлява проблем.

 

Знаят ли бъдещите родители, че нелекуваните заболявания на устната кухина могат да имат сериозни последици - рак, ставни и сърдечни заболявания – ендокардит и перикардит, болести на хранопровода и стомаха?

 

Все още има съществени празноти в познанията на хората за това колко сериозни са оралните заболявания. Нелекуваните зъби са фокус на инфекция, която може да засегне тежко и други органи и системи, опасност в това отношение създават, разбира се и възпалените венци, както и заболяванията на целия зъбодържателен апарат. Трябват още усилия, за да бъде постигната по-добра информираност на хората. Повечето знания са предпоставка за по-бърза и по-адекватна реакция у тях – на първо място по отношение на превенцията, веднага след това – за навременната диагностика и лечение.

 

Ще Ви помоля да се спрете накратко на въпроса за оралното здраве на бременните не само защото той е съществен, а и поради факта, че благодарение на усилията на БЗС в пакета дентални услуги на НЗОК за тях бе включен и допълнителен преглед...

 

- Да, още преди 15 години беше включен задължителен преглед за бременните жени, насочени към дентален лекар от акушер-гинеколога, наблюдаващ бременността. В тазгодишния НРД той също е предвиден. Нашето желание е да сътрудничим активно с акушер-гинеколозите и акушерките, които своевременно, без забавяне и без изключение, трябва да насочват бъдещите майки към нас за дентален  преглед.             

 

И тъй като все пак поводът за този разговор е Деня на детето, нека се върнем към темата за детското орално здраве. Най-голямото епидемиологично проучване, което бе направено през 2009 г. на старта на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18-годишна възраст показа, че 70% от 5-6-годишните са средно с 3,5 зъба, засегнати от кариес; при 12-годишните с такъв проблем бе констатиран вече при 80%, а при 18-годишните картината се оказа още по-нелицеприятна – множество кариеси, поне 1 изваден постоянен зъб, по-често – 2, при значителна част от младите хора и едва 30% младежи със здрави венци. Със сигурност тази програма - първата по рода си у нас, е стъпка напред, насочена към преобръщането на тази тенденция. Ще има ли продължение тази програма?

 

- Да, това проучване е съобразено с възрастовите периоди, определени от Световната здравна организация, за да има сравнимост. Данните са такива, те са не по-малко притеснителни и за хората в зряла и в напреднала възраст.

 

Националната програма е с осигурено държавно финансиране и ще има продължение. Силанизацията на първите постоянни зъби – 6-те молари ще продължи от втората половина на септември. Що се отнася до нас, денталните лекари, ние винаги ще искаме програмата да бъде разширявана и допълвана, защото тя дава резултати.    

 

А как може да се обясни факта, че по отношение на детското орално здраве се говори най-често за кариеса и неговите усложнения, за множеството ранни екстракции, но като че ли все още сме много далеч от разбирането, че ортодонтското лечение също трябва да намери място в пакета дентални услуги за деца?

 

- Подобна стъпка могат да си позволят само богатите държави. Пример за това са скандинавските страни, където ортодонтското лечение беше включено, с уточнението, че това се случи след като 25 -30 години те имаха действащи национални програми. С това не искам да кажа, че ортодонтските аномалии са маловажни, напротив. Категоричен съм обаче, че отговорността те навреме да бъдат диагностицирани е на първо място на родителите, и след тов на зъболекаря, който те са избрали за детето си. Професионалната подготовка на нашите колеги е изключително добра. Имаме достатъчно добри тесни специалисти, така че въпросът е на отговорно отношение от страна на родителите. Те трябва да обърнат внимание и да се посъветват с личния дентален лекар, който да определи по-нататъшното  поведение.   

 

И като едно обобщение Ви моля да посочите какви инициативи ще предприеме БЗС по отношение подобряването на денталната помощ за деца?

 

- Това, което трябва да се знае от всички е, че денталният пакет услуги за деца у нас не е малък. Той удовлетворява 90% от  потребностите на детето, ако бъде използван. Важно е да бъде ясно обаче, че добрата орална хигиена, правилното хранене, редовното посещение на зъболекар са изцяло в ръцете на семейството и са въпрос на здравна култура и на родителски дълг.

 

Политиката на Български зъболекарски съюз винаги е била активна и насочена към повече дентални услеги за всички възрастови групи. Наскоро стана известно, че в пакета на НЗОК за хора над 65 години ще бъдат включени протетични дейности. По-ограничен остава обаче пакетът за хората от 18 до 65 години, вярно е, че в него бе включена и трета дентална дейност, но той все още е недостатъчен.     

 

Невена ПОПОВА     

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития