Интервю -

Д-р Николай Болтаджиев: Свръхрегулацията в болниците се отразява зле на пациентите и лекарите
Прочетена: 1320 пъти

Председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев пред Redmedia за равносметката, с която болничният сектор ще изпрати отиващата си 2016 г.


С какво болничният сектор ще запомни отминалата 2016 г.?

 

- Със свръхрегулация, която се отразява зле на пациентите и лекарите, с наложените лимити, с ограничения достъп на пациента до здравеопазване, с огромната продуктивност от страна на министерството на нормативни актове в ущърб на здравето на българския народ, и съответно реакцията на нашето сдружение и на други сдружения срещу тези нормативни актове.

 

Има ли позитиви, които си струва да бъдат отбелязани?

 

- Нито един позитив – нито за пациента, нито за сектора.

 

Какво очаквате тогава от следващия здравен министър?  

 

- Първо не се знае дали ще има нов министър, защото се обсъжда варианта да се продължи със старото правителство или поне с част от него. Очакваме развръзката и веднага ще дадем становища и предложения на следващия министър какво да направи и как да смени посоката, доколкото му позволяват правомощията.  

А кои са нещата, които трябва да се променят?

 

- Има реформи, които буквално ще останат в историята, ако бъдат реализирани. Например, демонополизация на здравната каса – не казвам надстройващ модел, а истинска демонополизация. Също така да се извади бюджета на НЗОК от консолидирания държавен бюджет и да се направят индивидуални партиди на всеки здравноосигурен пациент. Първото нещо обаче е да се разкарат лимитите, които ограничават лечението на пациенти, и да се махнат медицинските стандарти, които влошават качеството и оскъпяват лечението. Това са първите неща, които и служебният министър може да направи.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития