Новини - България

Д-р Нигяр Джафер за мораториума: Има и други начини за намаляване на разходите за лекарства
Прочетена: 121 пъти
Снимка: Redmedia.bg

"Държавата има и други механизми, с които да повлияе върху намаляването на разходите за лекарства и за ограничаването на тренда, затова нека да изчакаме и второто четене на закона за бюджета на Здравната каса след два дни".

 

Това заяви пред Redmediа депутатът от Парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС) д-р Нигяр Джафер по повод намерението да бъде въведен мораториум върху включването на нови молекули за реимбурсиране от касата.  По нейните думи механизмът на договаряне на отстъпки не е изчерпан, а това също е една възможност да се повлияе ръста на средствата, изразходвани от фонда за лекарствени продукти.

 

"Нека не забравяме, че търсенето на промени чрез административни мерки никога не водят до желани резултати и до обръщане на неблагоприятни тенденции", каза д-р Джафер и подчерта, че този същностен принцип е основата на позицията на ДПС по темата за мораториума върху новите молекули.

 

В допълнение тя уточни, че една истинска, реална мярка в посока на рационалното изразходване на средствата за лекарства е прогенеричната политика. В този случай, припомни тя, ще се освободи ресурс, с който ще се покрият разходите за съвременно лечение на болни с тежки заболявания, за които иновативните медикаменти са единствена алтернатива. Според депутатът всеки опит за решаване на проблема по административен път ще доведе единствено до това, че след една година същият проблем ще се появи отново.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития