Новини - В медиите

Д-р Ненков пред bTV: Здравната реформа трябва да стане с лопата и кирка
Прочетена: 378 пъти

Здравна реформа ще има когато се появи мощен политически лидер с голям политически гръб и огромна смелост. Дотогава ще бъде на парче, защото всеки идва с някаква концепция, но тя невинаги е изпълнима. Това каза в студиото на „Тази сутрин” по bTV анестезиологът и министър на здравеопазването в служебното правителство на Георги Близнашки д-р Мирослав Ненков.

„Здравната реформа трябва да стане с лопата и кирка. Министър Петър Москов, както всеки един министър, който политически е поел този пост, може да направи много малки промени. Генерална промяна няма как да стане”, добави д-р Ненков.

По думите му въведеният пръстов идентификатор е тактическо средство за опит за справяне с нелегалните пациенти в болниците, но проверяващите органи нямали никакъв механизъм да се справят със злоупотребите.


Д-р Мирослав Ненков каза, че пръстовата идентификация пречи във Военно медицинска академия и добави:

„Ние имаме огромен прием и не правим мошенгии. За малките болници има смисъл”.

Случващото се в здравеопазването той коментира още с думите:

„Системата на здравеопазването се върти около индустрията, около шефовете и някакви въшки, които смучат здравната система. Тя не се върти около пациентите и лекарите, които реално изкарват парите”.

По повод повдигнатите на здравния министър обвинения за договорите за ваксини между България и Турция анестезиологът каза, че са следствие от лоша юридическа подкрепа.

„Всяко нещо може да се направи по 12 начина. Печен юрист ще ти каже трите възможни”, коментира той.

Във връзка с предстоящото сформиране на служебно правителство д-р Ненков каза, че не би приел отново да бъде министър на здравеопазването.

„Ако Росен Плевнелиев състави служебно правителство, то ще бъде боксова круша за политическите партии. А пък ген. Румен Радев не би ми предложил никога. Политическата сила, която подкрепя Радев – аз не съм й фен и няма да работя с човек, който е част от тази сила”.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития