Новини - България

Д-р Ненков не е получавал предложение да става министър
Прочетена: 81 пъти
Снимка: Стоп кадър - bTV

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков не е получавал предложение да оглави ведомството след като министърът проф. Николай Петров подаде оставка. Това стана ясно от думите на самия д-р Ненков в интервю пред Радио Дарик тази сутрин. Името му бе сред тези на хората, които евентуално ще получат предложение от премиера Бойко Борисов да оглавят здравно министерство. В списъка попадат още председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев и директорът на УМБАЛ "Александровска" д-р Костадин Ангелов.

 

Навлизайки в темата за причините, които накараха проф. Петров да се оттегли от министерския пост, зам-министърът уточни, че всъщност обществената поръчка, която бе в основата на създалата се ситуация, е на стойност 1,7 млн.лв., но едва 300 хил.лв. са реално похарчените пари за консумативи от Военномедицинска академия (ВМА).   

 

Първата обществена поръчка е била изготвена от предишното ръководство на  ВМА, като проф. Петров само е положил подписа си под нея, каза още д-р Ненков. Той  направи това уточнение във връзка с обвинението, че вече бившият здравен министър е облагодетелствал с две обществени поръчки фирма за ортопедични изделия, собственост на партньора на дъщеря му Руслана Петрова.  

 

Темата за оставката на министъра на здравеопазването засегна тази сутрин и Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. В ефира на Нова телевизия тя категорочно заяви, че проф. Николай Петров има подкрепата на всеки един от министрите в кабинета и лично на премиера Бойко Борисов.

 

"Когато имаш един тежък ресор и правиш реформи и всеки ден ще се казва, че срещу този човек има разследване, това би девалвирало концепцията за реформа в здравеопазването и би дестабилизирало системата. Аз изключително много уважавам проф. Николай Петров като човек, като предишен директор на ВМА, като медик и най-вече като министър, който успя за няколко месеца да започне и да стартира определени реформи и да извършва действия, вързани с подобряването на системата на здравеопазването”, подчерта Лиляна Павлова.       

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития