Новини - България

Д-р Ненков: Да не можеш да си намериш лекарствата, не е като да не откриваш точната марка киноа
Прочетена: 580 пъти
Снимка: Стоп кадър - Нова телевизия

Проблемът с липсата на някои лекарства по аптеките и реекспорта им в други държави е заради ниските цени на медикаментите в България. Тази позиция изрази бившият служебен здравен министър и анестезиолог във Военномедицинска академия д-р Мирослав Ненков в „Здравей, България!“ по Нова телевизия. 

„Лекарствата, плащани с държавни средства в България са с ниски цени. Вие внасяте такива лекарства и ги продавате на тези цени тук, защото те са плащани с държавни средства. Аз ги изкупувам и ги изнасям да кажем в Швейцария, където се продават 10 пъти по-скъпо. Не, Швейцария не е добър пример, защото не е в Европейския съюз. Това е“, разясни схемата д-р Ненков и добави: „България е много хубав транзитен център за търговия с лекарства – пласират се тук и се изнасят другаде, някъде в ЕС, където им се взимат големите цени. От разликата в цените фирмите печелят“.

По думите му държавата трябва да вземе по-сериозни мерки срещу реекспорта на лекарства, като се противопостави на европейските директиви.

„Представяте ли си да ви зависи буквално живота от лекарство и него го няма. Как се чувстват тези хиляди хора? Не можем да си го представим даже! Ако за държавата са важни някак си тези хора, според мен тя би имала механизъм, който в момента не може да бъде приложен, защото нямаме Народно събрание, и да каже на Европейския съюз: „Хубаво е това със свободното движение на стоки и на пари, обаче за нас нашите хора са важни. Гледайте си работата“. Не може да няма такъв механизъм. Има юристи. Има компетентни хора, които ще намерят със сигурност решение, ако искат“.

Според него, българските политици трябва да уарят по масата, тъй като решаването на този проблем е важно.

„Това не е да не можеш да си намериш точната марка киноа, дето ти много обичаш да закусваш сутрин, защото е много полезна. Това е животозастрашаващо“, заяви д-р Ненков.

По думите му обаче проблемът не може да бъде решено от служебното правителство, тъй като то няма възможност за законодателни промени, каквито са необходими. Другата възможност за справяне с липсата на медикаменти е да се вдигнат цените им.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития