Новини - България

Д-р Мирослав Ненков: Кое й е лошото на София, че да не приеме седалището на ЕМА?
Прочетена: 190 пъти

България има всички шансове да получи подкрепата на страните-членки на Европейския съюз (ЕС) за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Това стана ясно от думите на заместник-министрите на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и маг.-фарм. Лидия Нейчева. Двамата представиха на пресконференция специално изработените за кандидатурата на София сайт и видеоклип.

 

Д-р Ненков отбеляза, че ЕМА е стратегическа агенция, а в нея работят около 800 „страхотни професионалисти“.

„Много ми е неприятно да слушам всякакви хора, които по всякакъв начин ми обясняват, че нямаме шанс. Това не е вярно, защото какво й е лошото на София? Кое й е лошото на България, че да нямаме шанс? Кое й е лошото, освен, че е бедна?“, коментира д-р Мирослав Ненков.

По думите му, ако се избере голяма европейска столица, това ще е доказателство за съществуването на Европа на 2 скорости.

 

По повод критиките, че кандидатурата на България се състои само от няколко странички, Ненков каза:

„Това че е голям обемът на кандидатурата, не означава, че е по-тежка.“

По повод липсата на подробен план и готова сграда за приемането на ЕМА, зам.-министърът обясни, че страната ни може да подготви и 400 страници, но те да не са толкова убедителни, колкото е сегашното предложение. А колкото до сградата – в случай, че страната ни бъде избрана, ще започне веднага строителството й, според всички изисквания на агенцията и дори по-добра.

„Реален е шансът да получим подкрепа, просто защото на територията на нашата страна няма нито една европейска агенция. Имаме реални шансове при добра работа на нашите дипломати“, каза зам.-министър Лидия Нейчева.

Тя добави, че й предстои да посети седалището на ЕМА в Лондон, заедно с директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) доц. Асена Стоименова, където ще се срещнат с директора на евроагенцията.

„Нищо й няма на нашата страна и на нашата столица, че да не приеме ЕМА. Аз съм сигурен че нашата кандидатура не е лоша. И да – имаме шанс“, заяви д-р Ненков.

Новото седалище на ЕМА ще бъде избрано след гласуване през месец ноември.

 

Очаквайте подробности!

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития