Интервю -

Д-р Минко Еврев: Цигари, алкохол, замърсена среда и наднормено тегло са основните причини за безплодие
Прочетена: 1220 пъти

Какви са рисковите фактори за безплодието сред мъжете и жените и коя е най-подходящата възраст за забременяване и раждане? За отговор на тези и други въпроси Redmedia потърси д-р Минко Еврев от столичната Първа САГБАЛ „Св. София“.

 

Д-р Еврев, кои фактори влияят неблагоприятно на репродуктивното здраве?

 

- На първо място е възрастта на партньорите. С увеличаване на възрастта се повишава рискът от хромозомни аномалии, което от своя страна, води до неуспешно имплантиране на яйцеклетката. Репродуктивният пик е между 20- и 32-годишна възраст. Способността за забременяване при жените започва да се понижава плавно след навършване на 32 години и рязко се влошава около 37-38-та година, а след 42 става почти невъзможно да се забременее по естествен път.

 

Друг често срещан фактор е наднорменото или ниско тегло, водещо до промени в обмяната на веществата, следователно до разстройство на нормалния хормонален баланс. При високо тегло се повишават рязко естрогените, може да се достигне до ендокринен стерилитет, а при пациентки с много ниско тегло, включително такива, страдащи от анорексия или булимия, се наблюдава разстройство в менструалния цикъл. Това от своя страна води до късна или липса на овулация, при която яйцеклетката, находяща се в овулаторния фоликул е презряла и вече не е годна за оплождане.

 

Вредните навици като тютюнопушене и употреба на алкохол са друг фактор, влияещ на репродуктивните способности на безплодните двойки. Доказано е, че тютюнопушенето води до проблеми при забременяването, увеличава риска от раждане на мъртво дете или бебе с поднормено тегло. Изследвания показват, че при жените пушачки, яйцеклетките и ембрионите са със значително по-лошо качество и висок процент на хромозомни аномалии при плода. Употребата на алкохол при мъжете води до понижаване броя на сперматозоидите и тестостерона, както и липса на полово влечение. Също така намалява концентрацията на сперматозоидите, а при жените води до нередовни менструации или такива, при които липсва овулация.

 

Замърсената околна среда също оказва влияние. Веществата, които влияят неблагоприятно на репродуктивното здраве са нитрати, пестициди, тежки метали, олово, живак, кадмий, арсен, сероводород, хлоросъдържащи съединения, които се наблюдават в почвите, водите и атмосферата.

 

Стресът и емоционалното напрежение при мъжете водят до импотентност, а при жените до ендокринологични заболявания.

 

Затлъстяването също така засяга хормоните. Когато тялото започне да съхранява повече мазнини, то променя ендокринната система, което води до промени в менструалния цикъл.

 

В практиката си при мъжете или при жените срещате повече репродуктивни проблеми?

 

- Причините са разпределени поравно при мъжа и жената, но все повече зачестява мъжкият фактор. Преди около 10 години се установяваше проблем в единия партньор в две трети от двойките с установено безплодие,  а сега в две трети от двойките се наблюдава проблем и в двамата партньори едновременно.

 

Води ли се статистика с броя на двойките с репродуктивни проблеми в България?

 

- За съжаление, няма такава актуална информация, но при последното статистическо отчитане са над 150 000.

 

Коя е най-подходящата възраст за раждане на дете? 

 

- Между 20 и 32 години, като се препоръчва първото раждане да е до 28-годишна възраст. В медицинските учебници е въведен терминът - възрастна първескиня, отнася се за жена, родила първото си дете след 28-годишна възраст. Но при всички случаи се препоръчва първо раждане под 35-годишна възраст. Както споменах, с увеличаване на възрастта се повишава и рискът от хромозомни аномалии, водещи до спонтанни аборти.

 

Д-р Еврев, в Първа САГБАЛ „Света София“ се провежда кампания „Въпрос на разговор и преглед“, насочена към репродуктивното здраве на българите. Какво представлява програмата и как пациентите могат да си запишат час за преглед?

 

- В нашата болница стартира двумесечна кампания от 01.11.2016г., насочена към репродуктивното здраве на българите. Кампанията е насочена към студенти, докторанти и други учащи млади хора и се реализира с подкрепата на Столична община, Фондация „Искам бебе“ и „Зачатие“.

 

Целите на кампанията са да се предостави достъп до безплатни прегледи с цел подобряване на репродуктивните възможности на младите хора на България, да се информира младото поколение за репродуктивното и сексуалното здраве и как това се отразява на репродуктивното им бъдеще, както и да се поощри раждането на първо дете преди 30-годишна възраст.

 

Лечебното заведение поднови и програмата за лечение и диагностика на двойки с репродуктивни проблеми „40+“. Тя е насочена основно към пациентки на възраст над 40 години, но от нея могат да се възползват и по-млади жени с преждевременно намален яйчников резерв.

 

Безплатните прегледи за жените се състоят в попълване на въпросник, разговор със специалист по репродуктивна медицина, специалист-ембриолог, специалист-андролог, рутинен гинекологичен преглед, включващ задължително безплатен ултразвук.  Прегледите при мъжете се състоят от безплатна спермограма, попълване на въпросник, разговор със специалист и анализ на спермограма. При необходимост в прегледите ще бъдат включвани и други специалисти - мамолог, психотерапевт и др.

 

При установяване на здравословен проблем, младежите ще бъдат насочвани за диагностично уточняване и лечение. При наличие на двойки с репродуктивни проблеми, които имат желание да имат дете, ще бъдат подпомогнати финансово чрез предоставяне на преференциални и достъпни цени за ин витро процедури, като изискването ще е поне единият от двамата да е учащ.

 

Важно е да уточня, че за безплатните прегледи и консултации не се изисква направление от личния лекар или друг медицински документ. Прегледите се извършват всеки делничен ден от 10:00 до 13:00 часа. Предварителните записвания стават всеки работен ден на тел: 0888 65 88 26; 0878 20 52 53.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития