Новини - България

Д-р Михаил Христов е новият председател на Надзорния съвет на НЗОК
Прочетена: 350 пъти

Съветникът на министър на здравеопазването Д-р Михаил Христов е определен за председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщават от правителствената пресслужба. 

 

С одобрени от кабинета промени в състава на Надзорния съвет на НЗОК за представители на държавата са определени съветника д-р Михаил Христов, заместник-министъра Любомир Гайдов и главният секретар на здравното ведомство Стоян Стоянов. Те ще заменят досегашните членове д-р Ваньо Шарков, д-р Бойко Пенков и Димитър Евлогиев.

 

Промяната е във връзка с персоналните промени в Министерството на здравеопазването и с оглед оптимизиране на работата на Надзорния съвет.

 

Новите членове бяха лично представени от служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев на първото официално заседание на надзора днес.

"Трябва да се спазва действащото законодателство и да се засили контролът върху финансирането на медицинската помощ с публични средства", апелира д-р Семерджиев, отправяйки молба към надзорниците стриктно да спазват Закона за здравното осигуряване и бюджета на НЗОК за 2017 година.

Той напомни, че новият Надзорен съвет започва работа при заварен голям дефицит в бюджета на Здравната каса - около 124 млн. лева, който ще тежи на системата през цялата 2017 година.

"Бюджетната дисциплина и постигнатият здравен резултат са най-важното в публичния сектор", допълни още здравният министър.

Междуввременно от правителствената пресслужба съобщиха, че решението на кабинета за одобряването на новите представители на държавата в Надзорния съвет на НЗОК е било взето неприсъствено.

 

Д-р Михаил Христов е лекар – специалист по ортопедия и травматология. Бил е началник на отделение по ортопедия и травматология и ръководител в извънболничната помощ. В периода 1999-2000 г. е началник на отдел в НЗОК, а след това, до 2007 г., ръководи Регионалния център по здравеопазване – София. Има опит в областта на доброволното здравно осигуряване и като държавен служител в администрациите на ИА "Медицински одит" и Изпълнителната агенция по трансплантация.

 

Любомир Гайдов е заместник-министър на здравеопазването. Има висше юридическо образование. От 1992 г. е заемал различни длъжности в администрацията, включително ръководни. От 2007 г. е съдия в Административен съд – София област, а от есента на 2016 г. – във Върховния административен съд.

 

Стоян Стоянов има висше икономическо образование и квалификация по здравен мениджмънт. В периода 1999-2006 г. е директор на дирекция "Бюджет и финанси" в Министерството на здравеопазването. Бил е също главен секретар на министерствата на труда и социалната политика и на културата – длъжност, която заема в момента в Министерството на здравеопазването.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития