Новини - България

Д-р Любомир Киров: Личните лекари отдавна трябваше да имат право за клинични изпитвания
Прочетена: 399 пъти

Промените, които се предвиждат в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) дават възможност личните лекари да имат право да извършват клинични изпитвания и това е нещо много положително, което трябваше да се случи много отдавна. При нас е реалният живот. Няма нищо по-естествено от това да ни е позволена тази дейност“.

 

Така председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) д-р Любомир Киров коментира идеята, заложена в законопроекта за изменение и допълнение на закона за лекарствата да бъде разширен кръга от лечебни заведения, в които ще се извършват клинични изпитвания. По думите му клиничните изпитвания са една много строго регламентирана област и единствено много добре подготвени лични лекари, които отговарят на определени високи критерии, ще могат да бъдат ангажирани с нея.

Никой не трябва да има опасението, че клинични изпитвания ще бъдат оставени в ръцете на случайни хора, без необходимите качества и подготовка, заяви председателят на НСОПЛРБ.

Той добави, че законовият регламент на клиничните изпитвания е изключително строг и хората, които се доверят на личния си лекар, трябва да са сигурни, че той ще извърши съответната дейност по най-добрия начин, с пълна професионална отговорност и добросъвестност. Когато такъв пациент излезе от кабинета на личния си лекар, той трябва да е убеден, че проучването, в което ще участва носи полза за него и че нищо не го застрашава, каза д-р Киров.   

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития