Новини - България

Д-р Лесли Лобел: Човечеството тепърва ще се среща с вируси като Зика и Ебола
Прочетена: 418 пъти

Епидемиите, подобни на тези като Зика и Ебола, тепърва ще тормозят човечеството, прогнозира един от малкото изследователи на опасните причинители на двете заболявания. 

 

Експертът от Университета "Бен Гурион" в Тел Авиви д-р Лесли Лобел прекарва по-голямата част от годината в Уганда, където заедно с местни учени изследва корените и поведението на Зика. Това го превръща в единствения изследовател, който наблюдава развитието му извън САЩ и Южна Америка, където вирусът предизвика епидемия.

 

В момента д-р Лобел е в България като гост-лектор на Петнадесетия международен конгрес за студенти и млади лекари, провеждащ се в София.

"Имаме много предизвикателства във вирусологията. Проблемът в намирането на ваксини е само една част от тях", посочи д-р Лобел пред българската аудитория публика.

По думите му една от най-важните задачи е да се разберат екосистемите, в които се развиват и действат вирусите. До този момент учените не знаят много за Зика, но са убедени, че това, което ще се разбере за овладяването на инфекцията в бъдеще, ще бъде приложимо и като модел за лечение на други заразни заболявания.

"Вирусологията днес е забравена и пренебрегната, а всички ние – медицинската общност и представителите на академичните среди, както и цялото общество, сме призвани да върнем интереса към нея, защото при тази глобализиция, която имаме днес, винаги ще има необходимост от ясно познание и ясно виждане за изненадите, които ще ни носят вирусите", коментира още д-р Лобел.

На международния конгрес за студенти и млади лекари чуждестранни лектори представиха още основните предизвикателства, пред които ще се изправи медицината в областта на сърдечната недостатъчност и онкологичните заболявания. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития