Новини - България

Д-р Красимира Иванова: НЗОК трябва да плаща за иновативните лечения на тежките заболявания
Прочетена: 130 пъти
Снимка: Стоп кадър - Нова телевизия

НЗОК би трябвало да плаща за всички иновативни лечения при тежките и редките заболявания за пациенти, които са здравноосигурени и смятам, че това е справедливо.

 

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“ сестрата на премиера Бойко Борисов - д-р Красимира Иванова, началник на отделението по неонатология в столичната АГ болница „Света София”, по повод въведения мораториум върху заплащането на нови терапии от страна на здравната каса през 2018 г.

 

Д-р Иванова коментира, че когато един човек е здравно осигурен и се разболее, то би трябвало да може да разчита, че касата ще поеме лечението му. В същото време тя отчете, че има и здравно неосигурени български граждани, които смятат, че държавата е длъжна да се погрижи за тях, когато са болни, и добави:

 

„Всички сме хора и имаме нужда в даден момент от помощ. В такива ситуации би трябвало наистина да има създадена една комисия от видни български професионалисти, лекари, професори, които би трябвало да решат как, кога и по какъв начин трябва да се помогне на тези хора, защото наистина това са страшни заболявания, това са драи в семействата.“

 

„Този мораториум не бива да се политизира. Винаги съм казвала, че в медицината не трябва да има политика. Тук трябва да се гледа на първо място ползата за болния човек, с какво може да се помогне и до колко, според възможностите на бюджета“, каза още д-р Красимира Иванова.

 

Запитана дали трябва да се преразгледа мораториума, д-р Иванова каза:

 

„За болния човек, който е осигурен, касата трябва да плати всичко и наистина – до последния дъх човек трябва да има надежда. Това е клчът към нашето щастие.“

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития