Новини - България

Д-р Красимира Чемишанска, Amgen: Без електронно здравно досие няма да видим ефекта от таргетните терапии
Прочетена: 438 пъти
д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на "Амджен България" и президент на Американската търговска камара в България (първата вдясно) Снимка: Redmedia

Европа е на път да докаже, че инвестициите в здраве не са разход, а са инвестиции в икономически подем и растеж - тенденция, от която България не прави изключение. Това коментира д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на "Амджен България" и президент на Американската търговска камара в България, по време на Третата национална конференция по персонализирана медицина, която се проведе в София.

"В цяла Европа, както и в България, има сериозен фокус върху разходите и върху цената на лекарствата. Но дебатът трябва да се смени и да тръгне в друга посока. Да се говори какъв резултат носи въвеждането на иновативните технологии в здравеопазването, какво се спестява и как в крайна сметка да се използва здравният ресурс, който в цяла Европа е оскъден и трябва да бъде разпределен по най-правилния начин", отбеляза д-р Чемишанска.

Едно от големите предимства на персонализираната медицина е, че при нея резултатът от лечението може най-бързо да бъде доказан. Прилаганите биологични маркери лесно показват кой пациент е най-подходящ за дадена терапия, както и дали лечението дава желания резултат.

 

Таргетните терапии имат потенциал да удължат живота на пациентите и да елиминират голяма част от страничните ефекти при конвенционалното лечние. Пример в това отношение е химиотерапията при онкоболните, която не действа при някои видове тумори, което води до нежелани странични ефекти, допълнителни разходи и неправилна употреба на наличния здравен ресурс, допълни д-р Чемишанска.

 

За да са видими ефектите от персонализираната медицина обаче е необходимо въвеждането на интегрирана електронна система в здравеопазването и електронно здравно досие на пациентите.

"Това не може да се случи при фрагментирана здравна система, в която нямаме интегрирано електронно здравно досие, което да проследи историята на заболяването на всеки пациент - да се знае какво е правено досега като генетични тестове и изследвания, да е ясно какъв генотип има този пациент и дали неговото заболяване действително може да бъде лекувано с таргетен агент и без излишен разход да започне терапията", коментира д-р Чемишанска. 

Друга необходима стъпка е изготвянето на регистри на всички социално-значими заболявания. Само тогава таргетната терапия ще може да докаже истинския си ефект, срещу което институциите да получат нужния мотив да я финансират, категорични са експертите.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития