Интервю -

Д-р Красимир Недялков: В I САГБАЛ „Св. София” извършихме рядка и сложна операция на жена с комбиниран рак
Прочетена: 10770 пъти

Интервю с д-р Красимир Недялков, завеждащ отделението „Обща и онкологична гинекология” в I САГБАЛ „Св. София”, водещ специалист по реконструктивна хирургия.

 

Въпрос: Д-р Недялков, разкажете ни за интересния случай на комбиниран рак, който сте имали. Състояла се е рядка и сложна операция. Какво е било специфичното при този пациент?

 

Отговор: Пациентката е 52-годишна жена, която страда от няколко онкологични заболявания. Тя е била оперирана преди около 3 години от рак на гърдата, след което започва да се оплаква от нетипични кръвотечения. За съжаление, не отива веднага на лекар, а чака да мине повече от година. Когато отива на преглед, се установява, че има рак на шийката на матката. Предварителните клинични изследвания показват, че заболяването е в доста напреднал стадий, което налага извършването на по-сложна операция в специализирана клиника, каквато е нашата. Когато я подготвяхме за операцията, се оказа, че освен рак на маточната шийка, има и тумор на яйчника. По предварителни наблюдения очаквахме, че туморът е доброкачествен. По време на операцията обаче бе направено спешно изследване, което показа, че жената има и рак на яйчника, т.е. пациентката страда от два вида рак едновременно. Това се случва много рядко. Да не говорим, че преди това пациентката е имала и рак на гърдата. Хистологията ще покаже дали заболяванията са свързани, но това е малко вероятно. Просто малшанс. Доброто в случая е, че операцията беше успешна. Пациентката я понесе добре и може да смятаме, че е извършена по правилата на онкологичната хирургия радикално. Това дава добри шансове за жената. Разбира се, след като излязат  резултатите от всички изследвания, тя ще бъде предложена от Онкологичния комитет и по преценка на колегите ще ѝ бъде назначена последваща лъче- и химиотерапия.

 

Въпрос: Може ли да се каже какво в конкретния случай е провокирало комбинирането на три онкологични заболявания при една жена?

 

Отговор: За съжаление, никой не може да отговори, защото не е ясна още генезата на тези заболявания, особено възникването им едновременно. Важното е, при такива тежки случаи пациентите да търсят помощ в специализирана гинекологична клиника, в която има високоспециализирани професионалисти. Щастлив съм, че в отделението, което завеждам в Първа САГБАЛ "Св. София", успяваме да дадем шанс за живот на тези жени, защото България заема едно от водещите места в Европа по онкологични заболявания.

 

Въпрос: Забелязва ли се някаква по-различна тенденция в последните години? По-често ли идват при вас пациентки с онко-гинекологични заболявания в по-напреднал стадий, отколкото преди? Има ли какво да се направи за превенцията на тези заболявания?

 

Отговор: Тенденцията е такава, че спада възрастта на заболелите от рак. При нас за лечение идват все по-млади жени. Това не е толкова странно, тъй като живеем  в стресираща и вредна среда. Безразборният секс и честата смяна на партньорите също оказват влияние. Не на последно място се предполага, че настъпват и мутации в самия генотип на хората. Стават по-чувствителни и подвластни на тази среда, която по-рано не е влияела толкова силно. Има и още един момент, че може би сега се откриват повече заболявания, защото се търсят по-целенасочено.

 

Въпрос: Казахте, че възрастова граница на болните от рак за съжаление става все по-ниска. Какво бихте посъветвали младите жени? За какво трябва да следят при рак на маточната шийка и рак на яйчника?

 

Отговор: Ракът на маточната шийка се открива най-често по повод на кръвотечения, които се получават по време на секс, говоря за младите хора. Жените трябва да следят за течения от влагалището, които са с необичаен цвят, мирис. Всяка жена има някакво течение, това е нормално. Но когато то започне да става неприятно, тя трябва непременно да посети своя гинеколог.

Що се отнася до рака на яйчника, той е най-коварният рак, защото много трудно може да бъде открит рано. Обикновено става случайно – жената има киста, оперира се и се оказва, че има рак. В момента, в който жената започне да има оплаквания и проблеми, ракът вече е втори-трети стадий.

 

Въпрос: А какви са оплакванията?

 

Отговор: Започват болки, подува се коремът, когато отидат на преглед се откриват някакви образувания. Макар и странно, напоследък имах и случай с пациентка в трети стадий на рак на яйчника, която беше родила преди 7 месеца. Това опровергава другите теории, че бременността предпазва от рак на яйчника. В случая очевидно не е така. До този момент не съм срещал толкова ранно развитие, веднага след бременността.

Силно застъпена е и генната теория. Смята се, че може да се открие рано рак на яйчника, но само при жени, които имат в рода си такова заболяване, т.е. майка, баба – има наследствена предразположеност. Има 2-3 гена, които се изследват и ако е налице мутация, тези жени са застрашени да развият рак в много по-голяма степен от другите. Не е задължително да го развият, но рискът при тях е 9-10 пъти по-голям, отколкото при хора, които нямат тази мутация.

 

Въпрос: Това е кръвно изследване, предполагам.

 

Отговор: Да, това е кръвно изследване, което вече се прави. Ето например случаят с родилката, за която ви разказах, че има рак: нейното бебе е момиче, а майка й е била болна от рак на дебелото черво.  Моят съвет към нея бе задължително да изследва за носителство на този ген новородената си дъщеря. За да може тя да знае, че е застрашена, да разреши в бъдеще бързо репродуктивните си проблеми и да бъде преглеждана редовно. Носителите на тази мутация трябва да бъдат изследвани и преглеждани един или два пъти годишно. Разбира се, и другите жени не бива да пропускат редовните профилактични гинекологични прегледи.

 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития