Новини - България

Д-р Иван Георгиев, БАКП: Няма добър мораториум
Прочетена: 163 пъти
Снимка: Redmedia.bg

"Няма добър мораториум. Той е белег за изчерпване ресурсите на държавата да сложи разходите за здраве под контрол и ще доведе до ограничаване на достъпа до най-доброто лечение за определени пациенти. Лош сигнал е и към глобалната индустрия относно възможностите ни като държава."

 

Така председателят на Българската асоциация по клинични проучвания (БАКП) д-р Иван Георгиев коментира пред Redmedia наложения мораториум за плащане на нови медикаменти от бюджета на Националната здравоосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. 

 

Според него обаче няма държава в света (с изключение на някои петролни кралства), която да може да осигури най-доброто възможно лечение на абсолютно всичките си граждани. В същото време трябва да се има предид и факта, че развитието на науката не може да бъде спряно - ще се появят все по-добри лечения и пациентите ще живеят все по-дълго, а тези обективни тенденции от своя страна ще водят до все по-големи разходи за здраве.

 

"Очевидно е, че държавите като България трябва да имат ясни приоритети, където да насочат повечето усилие, пари, както и да въведат стриктни правила и механизми за повишаване продуктивността на системата - т.е. да се постигат повече здравни резултати с възможно най-малко ресурси. Всички реформи, за които се говори от години като електронно здравеопазване, намаляване и окрупняване на болничните заведения, въвеждане на ефективни механизми за контрол на разходите  и т.н. биха били алтернатива на мораториума", категоричен е д-р Георгиев.

 

"Надявам се мораториумът да е временно решение, което да даде глътка въздух на системата, за да могат да се извършат нужните реформи", каза още председателят на БАКП. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития