Интервю -

Д-р Иван Богданов: Слънчевите лъчи са опасни дори под чадъра
Прочетена: 28699 пъти

Д-р Иван Богданов завършва първия цикъл от образованието си в Университета "Жозеф Фурие" Гренобъл, Франция през 2000 г., а шест години по-късно получава диплома и от  Медицинския университет – София. Специализира в Университетската болница "Сейнт Луи" – Париж, в "London Clinic" във Великобритания, както и в българските "Александровска" и "Токуда Болница София". От 2010 г. е част от екипа на Клиниката по дерматология и венерология в болница "Токуда", както и председател на Фондация "Псориазис". Член е на Европейското дружество по дерматология и венерология, както и на Управителния съвет на Българското дерматологично дружество.   

 

 

Д-р Богданов, по-разумен ли е вече българинът, когато се излага на слънце?

 

- Хората вече знаят доста повече за вредата от слънцето и отчитам това като положителна тенденция. Едно време, когато бях дете, нямаше фотозащитни кремове, по плажвете липсваха чадъри, а на детските лагери, ако помните, се печахме пет минути по корем, пет минути по гръб, пет минути във водата и същата процедура отначало. В резултат ежедневно виждам, особено при по-светлите хора, следите от тази фотоувреда в детска възраст. Кожата е злопаметен орган и най-сериозният рисков фактор за появата на меланом при възрастните, който е най-злокачественият известен тумор в човешкото тяло, е именно тежко изгаряне в детството. Преди 18-годишна възраст меланомът е изключителна рядкост, но при пациентите в напреднала възраст процентът на хората с този проблем силно нараства.

 

Туморните образувания по кожата обикновено се свързват с бенките. Всяка бенка по тялото ли е рисков фактор за развитие на кожен рак?

 

- Не, разбира се, всъщност много малък процент от тях са форма на рак. Но колкото и да е малък този процент, при всички положения е по-добре човек да се прегледа. Добра идея е, например, преди да отидат на море или планина, хората да посетят дерматолог и да проверят какво е положението с техните бенки.

 

Как да разпознаваме онези от тях, които трябва да се видят от лекар?

 

- От значение най-вече са тяхната големина и форма. Бенките с неправилна форма, с няколко различни цвята или такива, които са се увеличили значително през последните седмици или месеци, би трябвало да алармират пациента. Но трудно човек може да си постави сам диагнозата, затова, когато забележи нещо странно, е добре да се обърне към специалист.

 

На такива пациенти обикновено се прави дермаскопия със специален апарат – нещо средно между лупа и микроскоп, който помага на лекарите да разпознаят проблематичната кожа. След това, ако бенката е доброкачествена, може да бъде премахната по желание на пациента. Особено ако се намира в близост до презрамки и ластици, които често я травмират и разкървавяват, защото така се предотвратяват бъдещи инфекции и се осигурява по-голям конфорт за пациента. В случай, че събуди каквото и да е подозрение у дерматолога обаче, бенката задължително се отстранява. Ако се окаже меланом, се дава за хистологично изследване и се определя в какъв стадий на развитие е, защото това е от значение за бъдещото лечение.

 

Има деца, особено тези с по-светла кожа, които до 4-5 годишна възраст вече имат много бенки по тялото си. Трябва ли родителите да се притесняват от този факт?

 

- Много бенки може да има при някои синдроми, но най-обикновените меланоцитни бенки се появяват постепенно до определена възраст, след това започват да изчезват. По принцип нови се появяват всяка година, особено след излагане на слънце. Разбира се, по-белите деца, които са по-склонни да правят бенки и са по-незащитени от слънцето заради светлата си кожа, трябва да се следят по-внимателно и да се пазят от изгаряне. Такива деца задължително трябва да се мажат със слънцезащитни кремове и да ползват всякакъв вид фотозащита – чадъри, фанелки, дрехи с UV филтър, очила, шапки и прочие.

 

Наистина ли слънцето може да предизвика изгаряне с тежки за здравето последствия или това е мит, създаден от козметичната индустрия?

 

- Не мога да се съглася. Изгарянията никак не са рядкост, особено при хората, които цяла година не са се показвали на слънце и отиват на море. Някои от тях още първия ден забравят да си сложат крем, други консумират алкохол и заспиват на плажа. Може да е смешно, но това се случва доста често и изгарянията са много тежки. Трябва да се има предвид, че в планината ултравиолетовото лъчение е по-ниско заради по-малкия слой въздух, който има филтриращ ефект. Но на морето водата и пясъкът до голяма степен отразяват слънчевите лъчи, затова те могат да бъдат опасни дори, когато сте под чадъра.  

 

Днес е модерно да се ходи на солариум преди да останем по бански на плажа. Помага ли предварителната подготовка на кожата?

 

- Искам да отбележа нещо много важно по тази тема. Солариумите не образуват защитен тен. Това че сте били на няколко процедури и имате някакъв тен по никакъв начин не ви предпазва от слънцето на плажа. Солариумите използват UVA лъчи, те предизвикват бързо почерняване, което също толкова бързо изчезва, и не защитават кожата от изгаряне.

 

Дерматолозите обичаме да казваме, че няма здравословен тен, но все пак слънцето не е такъв злодей и хората не бива да се страхуват толова от него. Хубаво е тялото да получава известна доза ултравиолетови лъчи, защото те са важни за синтеза на Витамин Д. Но 10-15 минути дневно стигат, за да получи организмът ни дозата, от която има нуда, без да съществувя рист от изгаряне на кожата.  

 

На пазара вече има много продукти за слънчева защита, но най-интересни са голмите латински букви върху опаковката. За кои от тях трябва да следим?

 

- Буквите, за които говорите, показват кои видове лъчи от UV спектъра се филтрират със съответния продукт. В тази връзка от значение са означенията UVA и UVB. Много заболявания се провокират от UVA лъчите, затова продуктът задължително трябва да има този филтър. UVB лъчите са тези, които предизвикват зачервяването на кожата, но от друга страна образуват и трайния тен, който защитава кожата. При всички положения обаче, със или без фотозащитен крем, е силно препоръчително, когато сме на море, да се избягват най-горещите часове на деня – между 11 и 16 часа.  

 

Има ли продукти с фалшиви UV фактори, които всъщност не предпазват от вредните слънчеви лъчи?

 

- Не съм се сблъсквал досега с фалшиви продукти, но съм се сблъсквал доста често с кремове за  UV защита, които предизвикват доста тежки контактни дерматити. Ако имате история с крем, провокирал обрив, препоръчвам да ползвате такива с минерална фотозащита. Всяка фирма обикновено има серия продукти за хората с по-чувствителна кожа. Иначе силно препоръчвам фотозащитните кремове да се кпуват от аптеки, а не от супермаркети.  

 

А има ли спасение за хората със слънчева алергия, които много страдат именно през лятото?

 

- Едното спасение е да се използва споменатите слънцезащитни кремове с минерален филтър, които да не са много алергизиращи и да бъдат задължително срещу UVA лъчи.  Другата възможност е от рано да се направи т. нар. хардънинг. На български – закаляване. Прави се в специални кабини за фототерапия, но трябва да се започне през март или април, за да може с постепенно увеличаваща се доза UVB лъчи да се постигне т. нар. протективен тен. И когато на човек му се наложи да се изложи на слънце, този тен не позволява появата на специфичните за слънчевата алергия обриви.  

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития