Новини - България

Д-р Илко Семерджиев: Всичко добро ще бъде запазено и надградено, а всички грешки - отстранени
Прочетена: 1442 пъти

Служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев пое ръководството на ведомството от своя предшественик д-р Петър Москов с близо час разговор на четири очи. В самото начало, за около 10 минути, на срещата присъстваха и досегашните заместник-министри д-р Ваньо Шарков, д-р Бойко Пенков и д-р Адам Персенски.

 

В изявление пред медиите новият министър обясни, че има нужда от една седмица, за да се запознае с работата на здравно министерство, след което ще обяви какво ще предприеме екипът му по отношение на водените досега политики.

„Досега съм имал публична информация, но както знаете вътрешната информация е онова, което се крие под върха на айсберга“, обясни служебният министър.

Д-р Семерджиев добави, че с д-р Москов имат философски различия по отношение на развитието на здравеопазването и допълни:

„Всичко добро ще бъде запазено и надградено и всички грешки, надявам се поне да бъдат всички, ако не всички – поне повечето, ще бъдат отстранени, ако намерим такива. Със сигурност ще намерим“.

Служебният министър допълни, че още утре, въпреки почивния ден, екипът му ще се захване за работа.

„Ще започнем да анализираме това, което е останало от предишния екип. Ще си направим своя преценка какво може да се надгражда, какво трябва да се поправя и най-вероятно следващата седмица, най-вероятно в петък преди обед, ще обявим пресконференция, на която ще кажем какво сме намерили, какво продължаваме, какво надграждаме, какво поправяме, какво променяме, какво отменяме, така че нещата да бъдат точни за системата и за хората“, каза д-р Семерджиев.

Той обясни, че сериозните философски различия за здравеопазването с д-р Петър Москов,  „предполага сериозни промени“.

„Здравната система трябва да гарантира на хората свободен избор на лекар и лечебно заведение. Само така пациентът може да бъде в центъра на тази система“, каза д-р Семерджиев и добави: „Където отиде пациентът, там ще плаща държавата и съответно здравната каса. Това е основа, на която аз и моят екип държим“.

Служебният министър отбеляза, че екипът му държи и на това договорният процес между касата и лекарския съюз.

„Във всяка една демократична държава интересите се балансират чрез договори. Аз и моят екип намираме, че прекратяването на договорния процес в българското здравеопазване е грешка и една от основните ни задачи ще бъде да го възстановим. Как ще стане това разбира се ще кажа допълнително, когато имаме разговори и с лекарски съюз, и с денталните лекари“, каза той.

Служебният министър каза още, че държавата има своето място в здравеопазването и то е в общественото здравеопазване.

„В лечебното здравеопазване има специално учредена институция и тя се казва НЗОК, която в диалог с лекарите намира най-добрите модели за поведение, както за лекарите, така и за техните пациенти, защото това са свързани системи. Лекар и пациент са едно и двете страни трябва да бъдат доволни в това, което правят – едните професионално, а другите чисто лечебно. Така че чрез вас използвам възможността да се обърна към колегията и да им кажа – бъдете спокойни, вашият глас отново ще се чуе. Ще работим, моят екип и аз, с колективния ум на колегията, на гражданските организации, на всички, които са заинтересувани от здравеопазването“, каза той.

Вече бившият министър на здравеопазването д-р Петър Москов се съгласи, че имат философски различия със Семерджиев по отношение на здравеопазването и добави:

„Това не е грешка, а различия във философията и новият екип ще действа спрямо философията, с която влиза в управление. Наистина желая успех, защото всеки един успех в Министерството на здравеопазването е един от основните успехи в държавата. Добрата работа тук касае всеки един български гражданин“.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития