Новини - България

Д-р Илко Семерджиев: През последните години има 200% ръст на разходите за лекарства
Прочетена: 345 пъти

Ръстът в разходите за лекарства шрез последните години е 200%, а нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) е с 3%. Това съобщи министърът на здравеопазаването Илко Семерджиев по време на бизнес диcкycия на тема „Фаpмацията – между иноватовните и генеричните лекарства“.

 

По думите му разходването на публични и частни средства е несъразмерно с растежа на БВП, което налагало да се даде отговор как се разходват публичните средства. И отговорът, според него, не би трябвало да е чрез лобизъм и механизъм за придърпване на ползите, а чрез основния въпрос как да върнем на потребителя онова, което той е гарантирал чрез данъците и осигуровките си.

 

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Димитър Петров пък съобщи, че някои нови молекули ще бъдат подложени отново на оценка на здравните технологии. Той допълни, че сега лечебните заведения в България купуват лекарства, консумативи и апаратура на близки до средноевропейските цени. В същото време финансовият ресурс в здравната система на страната ни е ограничен.

 

Петров допълни още, че се предвижда да се засили контрола върху плащането на онкологични медикаменти. Една от обмисляните идеи е здравната каса да се разплаща директно с търговците на едро, а не болницата. По думите му има и идея в онкологията НЗОК да плаща терапията на пациент средно на килограм/тегло, като този начин на плащане няма да се отнася за детските терапии, съобщава БТА.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития