Новини - България

Д-р Георги Стаменов: Някой иска да дискредитира инвитро дейността, това е причината за атаките
Прочетена: 618 пъти

Ще подам сигнал до компетентните органи – НАП, Прокуратурата и Икономическа полиция с молба те да извършат проверка на твърденията за нарушения в дейностите по инвтро. Аз самият съм заинтересован да науча истината, защото съм убеден, че няма причини за подобни упреци. Това заяви на пресконференция днес акушер-гинекологът д-р Георги Стаменов, който работи активно в областта на репродуктивната медицина. Д-р Стаменов е сред специалистите, участващи в написването на националния стандарт по репродуктивна медицина и подготовката на промени в правилника за дейността на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР). По неговите думи зад атаките на някои пациентски организации прозират други интереси, а именно инвитро процедурите да се заплащат кеш или потокът от нуждаещи се пациентки да бъде насочван към чуждестранни клиники. Данните за успеваемост на инвитро процедурите у нас с много добри, така че нямаме никакво основание за притеснение, подчерта акушер-гинекологът. Той допълни, че квалификацията на нашите специалисти е на световно ниво, а големият брой на успешно завършили бременности след асистирана репродукция само потвърждава, че подходът за финансиране, избран от България е правилен.

 

Отговорното отношение на управляващите у нас на всички нива към проблема е още един стимул за нас да си вършим работата добросъвестно и професионално, подчерта д-р Стаменов. Той увери, че е разговарял с премиера Бойко Борисов и министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, като за пореден път е получил подкрепата им. Предстои осъвревменяване на националния стандарт по репродуктивна медицина, както и на правилника за дейността на ЦАР, като промените са насочени към разширяване на кръга от двойки, които ще имат право на финансиране от центъра. В тази група вече ще бъдат обхванати и двойки, които имат три неуспешни опита, както и жени със спонтанен цикъл, но с намален яйчников резерв. Новите правила ще дадат възможност и на млади хора с онкологични заболявания – мъже и жени, които ще могат да получат финансова помощ и да съхранят свой репродуктивен материал, който да използват в по-късен етап от живота си, след преминала химио- или лъчетерапия. По-високи изисквания ще има и към инвитро центровете – за да получат финансиране от ЦАР, те ще трябва освен със съответната апаратура и технологии, да разполагат и с не по-малко от двама лекари специалисти и двама биолози на постоянен трудов договор, подчерта д-р Стаменов.

 

Спекулация е, че България е на опашката по успеваемост на инвитро процедурите в Европа, подобни твърдения заблуждават обществото и трябва да бъдат осъдени, категоричен бе д-р Георги Стаменов.      

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития