Новини - В медиите

Д-р Галин Каменов пред NOVA: Притеснението от ваксините е неоснователно
Прочетена: 302 пъти

Ваксините са най-мощното оръжие на медицината и 20-ти век такъв, какъвто го виждаме, цялата наша цивилизация, се дължи именно на ваксините – много ниска детска смъртност и висока продължителност на живота. Ето защо всички опасения, че ваксините могат да бъдат опасни, са съвършено неоснователни.

 

Това коментира в ефира на NOVA заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов по повод страховете от започналата кампания по масова имунизация сред рисковите групи в България.

"У нас болните в момента са 8. Ако трябва да обобщим, всичките са неимунизирани роми. Първият случай е на 17 март на дете. На 18-ти са две майки, тези случаи са потвърдени положителни са и с техните деца, които са непотвърдени, и на 22-ри имаме още 3 случая, от които два са потвърдени и един не е потвърден. Общо 8 случая, от които 5 са потвърдени", обобщи заместник-министърът.

В момента в цялата страна тече усилена акция по имунизация на онази част от населението, която по една или друга причина е с пропуски при ваксиналното покритие. По думите на заместник-министъра обаче това не означава хората да се изсипят пред кабинетите на личните лекари.  

"Това е работа на общопрактикуващите - да прегледат техните пациентски листи и лицата до 18 години, които не са имунизирани с двете ваксини, подлежат на имунизация. Това е процес, който тече особено активно в Столипиново. Там бяха открити 100 деца, които са неимунизирани и вече може би 70-80% в тези дни са имунизирани. Предполагаме, че до няколко дни там ще бъде завършена имунизацията", уточни Каменов.

На този етап Министерството на здравеопазването разполага с целия необходим ресурс да извърши имунизациите, увери заместник-министърът. Общо 54 хил. ваксини са на склад в РЗИ и в общопрактикуващите лекари, а още 9 хил. дози се намират в централния склад на ведомството. Подписан е вечеи  договорът за 152 хил. дози, чиято доставка се очаква в близкия месец.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития