Новини - България

Д-р Филип Домански, ЕК: Търсете начини да намалите доплащането и да преодолеете недостига на кадри
Прочетена: 100 пъти
Снимки: НПО

България е една от петте европейски страни, които са получили препоръка от Европейската комисия да подобрят достъпа на пациентите до здравни услуги. Това съобщи днес д-р Филип Домански, представител на Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ към Европейската комисия (ЕК) по време на дискусия „Универсален достъп до здраве – общоевропейска ценност и право на всеки европейски гражданин. Къде е България?“, която се проведе в рамките на стартиралия днес в столицата Шести Национален конгрес на пациентските организации.

 

Според анализа на комисията, проблемите с достъпа до здравни услуги се генерират главно от 3 фактора – висока цена, дълго време на чакане и значителна отдалеченост до доставчика на медицинската услуга.

 

Обхватът на здравноосиггурителното покритие в България е 51,6 на сто при 76,2 средно за Европейския съюз, съобщи д-р Домански и уточни, че постигането на по-ниски нива на доплащане на здравната услуга е от изключителна важност за здравната ни система, „която съществува, за да произвежда здраве, а здравето е фактор на икономическото развитие“. Ниският дял на услугите, покривани от обществени фондове трябва да бъде преосмислен като факт и да бъдат намерени подходи, които да променят ситуацията, отбеляза експертът. Според него, същите усилия трябва да бъдат положени и по отношение недостига на здравни карти.

„Националната пациентска организация (НПО) ще направи необходимото, за да бъдат намерени верните здравни политически решения в тази посока“, заяви председателят на организацията д-р Станимир Хасърджиев.

Той уточни, че в близко време НПО ще стартира национално преддставително проучване за обществените нагласи по темата за бъдещото развитие на здравноосигурителния модел у нас.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития