Новини - България

Д-р Емил Кабаиванов: Държавата се дезинтересира от проблемите на общинските болници
Прочетена: 124 пъти

Общинските болници страдат от непосилните медицински стандарти и липсата на остойностяване на труда на лекарите, медицинските сестри и санитарите. Това заяви в интервю за БНР кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. По думите му макар и приети „уж за добро“ тези стандарти бавно са започнали да унищожават общинските лечебни заведения, защото в тях са поставени изисквания една болница, обслужваща район с 90 – 100 хил. души население да разполага с такъв брой тесни специалисти, с какъвто не разполагат дори и някои областни болници. В същото време цените на клиничните пътеки не са променяни от 2007 г., припомни кметът и в допълнение подчерта, че от над 400 млн. лв. дългове на болниците в България, само 15% са на общинските лечебни заведения.

„Има текучество на кадри и е крайно време да бъдат въведени диагностично-свързаните групи“, отбеляза още д-р Кабаиванов.

Според кмета, държавата се дезинтересира от проблемите на тези лечебни заведения.

 

Община Карлово винаги е подпомагала своята болница, наскоро е заделила 120 000 лв. за обновяване на отделението по хемодиализа, допълни още той. На предстоящата общинска сесия отново ще бъде поставен въпроса за допълнителна финансова помощ в същия размер. Като цяло обаче проблемите остават и са едни и същи за всички общински болници, обобщи в заключение д-р Емил Кабаиванов.       

 

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития