Интервю -

Д-р Елена Шопова: Радвайте се на зимната природа и избягвайте задимени места
Прочетена: 748 пъти
Снимка: Личен архив

Студеният и влажен зимен сезон с чести мъгли и обилни валежи от дъжд и сняг поставят на изпитание хората с белодробни заболявания. Може ли обаче въпреки всичко зимата за тях да бъде приятен сезон, който не крие опасности за здравето им? Какво трябва да знаят те, за да използват максимално добре това време от годината за пълноценна почивка? Кои са най-важните правила за  превенция  и лечение, които дават специалистите по белодробни болести на пациентите си, когато навън температурите са минусови и снегът вече вали? С тези въпроси се обърнахме към д-р Елена Шопова, пулмолог с дългогодишна практика и опит в курортната рехабилитация на пациенти със заболявания на дихателната система.         


 

Д-р Шопова, моля да разкажете накратко какви опасности крие есенно-зимният сезон за хората с белодробни заболявания?

 

- Есенно-зимният сезон крие опасност от обостряне и влошаване на белодробното състояние за хората, които имат хронично заболяване на белите дробове. Промяната в климата и студеният въздух обострят бронхитите. Хората по-често развиват остри катари на горните дихателни пътища, пневмонии и други възпалителни заболявания на дихателната система. Това се случва не само поради застудяването, но и поради по-дългото пребиваване на закрито и контакта с повече хора в затворени помещения - на работното място, вкъщи, в обществения транспорт. Също така не е за пренебрегване факта, че в този сезон хората са по-склонни да обикалят моловете, да посещават по-често заведенията за обществено хранене и т.н. Всичко това дава възможност за по-голямо разпространение по въздушно-капков път на инфекциите на дихателните пътища. По същия начин се разпространяват и вирусите на грипа и парагрипа. Рискът от простуда през есента и зимата е по-голям, а това отключва възпалението на бронхиалното дърво.

 

Коя е най-добрата превенция в този сезон?

 

- На първо място тя включва избягване на излагането на студ или на сух въздух. Много важно за хората, с някакво белодробно заболяване, а и за останалите по принцип е да избягват точно местата със замърсен въздух. Това важи особено за онези, които имат поставена диагноза бронхиална астма или хронична обструктивна белодоробна болест - ХОББ. С други думи казано, препоръката е да не пребивават в задимени места, където се пуши или в помещения с лоша вентилация, където има условия за замърсяване от пари от готвене и отопление, от дим от биогорива, от токсични частици, микроби и изпарения.

 

И няколко думи за режима на поведение и лечение?

 

- Преди всичко е много важно редовно да се приемат изписаните лекарства от специалиста по белодробни болести. Категорично се препоръчва ваксиниране и използването на имуностимуланти. Всяка от тези причини може да бъде контролирана. Навременната имунизация, физическата активност, поддържането на нормално телесно тегло и поддържането на добро самочувствие, желанието и стремежа към добро здраве, също са важна предпоставка за ефективна превенция.

 

Все пак Ви моля да припомните кои са най-значимите рискови фактори по отношение на заболяванията на дихателната система за хората от града и за живеещите в селските райони?

 

- За съвременния човек от града рисковите фактори са много - замърсеният атмосферен въздух от изгорелите газове на автомобилите и силния трафик, от индустриалните предприятия, от цигарения дим в затворените пространства. Тук е мястото да обърна внимание на опасностите от пасивното пушене, които често се забравят. Градският човек е изправен и пред риска от намален имунитет поради стрес и напрежение, от неправилно хранене, от нелечение на симптомите, което влошава състоянието на дихателната система.

 

Що се отнася до хората, които живеят в селски район, през есента и зимата за тях най-опасен е пушекът, с който се замърсява въздуха заради отоплението с печки на твърдо гориво.

 

Има ли българинът нагласата навреме да търси лекарска помощ?

 

- Различните хора реагират различно. Някои веднага търсят лекарска консултация и спазват стриктно предписанията на пулмолозите. За съжаление, тази група от пациенти е по-малката. По-голямата част от хората отлагат посещението при лекаря, надявайки се да се справят сами като слушат съветите на близки и познати или търсят информация в интернет. Много често обаче те неглижират симптомите и се бавят с оправданието, че нямат време за собственото си здраве. С това изчакване, отлагане или неправилно прилагане на самолечение те влошават състоянието си.

 

Известно е, че инхалациите са често прилагано лечение при хората с бронхиална астма и ХОББ. Какви са правилата за неговото провеждане през студения сезон и как трябва да бъдат подбирани инхалационните устройства?

 

- Страдащите от бронхиална астма и ХОББ трябва да се консултират със специалист по всички въпроси свързани с режима на инхалациите и вида на инхалатора. Като правило се взема предвид обективното състояние на пациента, степента на задуха, резултатите от изследнането на дишането - спирометрията, наличието или липса на кашлица, отделянето на храчки, наличие на пневмония или друго възпаление.

 

А провеждането на инхалации в домашни условия трябва да става със съвременен уред за инхалиране и трябва да се провежда по лекарско предписание, в продължение поне на 10 дни по 2-3 пъти дневно. Това е препоръчителният курс. Използва се физиологичен разтвор или дестилирана вода или минерална вода, а ако има лекарско назначение – със съответните медикаменти или отвара от лайка. Важно е да се знае, че инхалациите с такъв уред могат да навредят в няколко случая - когато не се спазва правилната техника на инхалиране, когато се използва неподходящ медикаментозен коктейл и когато пациентът има алергия към някой от съставките на медикамента за инхалиране. В последния случай може да се предизвика алергична реакция. В момента се предлагат качествени инхалатори с подходящи размери, удобни за пренасяне и поради това хората не трябва да се притесняват и да ги носят винаги със себе си, ако имат назначено инхалаторно лечение. То трябва да се провежда системно, под лекарски контрол и да се не прекъсва самоволно. Затова не забравяйте инхалаторите си!

 

В кои случаи трябва да се приемат имуностимулатори през студените дни?

 

- Хората с понижен имунитет и с придружаващи заболявания, както ние наричаме полиморбидните пациенти, трябва да приемат лекарства за повишаване на имунитета или храни с доказани имуноповишаващи свойства. Такива са витамините и микорелементите. Също така е важно да се пазят от стрес, напрежение, негативни емоции, да живеят в хармония със себе си.

 

И накрая няколко препоръки за свободното време през зимните дни?

 

- Когато хората са сред природата, нека да й се наслаждават и да я приемат със сетивата си. Радвайте се на зимата и избягвайте задимените места!

 

За тези, които имат заболяване на дихателната система, а и за всички по принцип, е важно да бъдат добре облечени, да се пазят от измръзване и изстудяване. Да знаят, че не трябва да стоят на едно място, а да се движат - да избягват стръмните терени, да ходят бавно, спокойно с почивки, да не се пренатоварват и да следят за температурите през деня. Когато времето е по-топло, по-слънчево ,без мъгли, без дъжд и без вятър - да се разхождат повече . Може всеки ден, може и по- рядко - 2-3 пъти седмично, зависи от това къде живеят. Достатъчно е да се разхождат от 20 минути до 1- 2 часа, да са сред природата или в парка, на чист въздух, но добре облечени, с шапка, ръкавици, шал и топли дрехи и обувки.

 

Невена ПОПОВА


Д-р Елена Шопова е завършила медицина 1985 г. и оттогава работи в Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофтизиатричните заболявания (СБПЛРПФЗ) „Света Петка Българска“ във Велинград. Започнала е кариерата си като ординатор, след това е била началник на отделение и от 2002 г. е управител на лечебното заведение. Има признати специалности по вътрешни болести, пулмология и здравен мениджмънт.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития