Новини - България

Д-р Димитър Петров: НЗОК ще плаща не лекарства, а клинични процедури с медикаменти, извън позитивната листа
Прочетена: 310 пъти

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща не лекарства, а клинични процедури с медикаменти, извън позитивната листа. Това коментира пред Redmedia подуправителят на здравната каса д-р Димитър Петров.

Целта на предложението ни бе да включим текст в Националния рамков договор (НРД), който да даде възможност да се заплащат на болниците клинични процедури 6, 7 и 8 в случаите, когато вливането е с лекарствен продукт, който не е в Позитивния лекарствен списък – или защото е отпаднал, или защото не е включен в листата, каза д-р Петров.

Той обясни, че в такива случаи се изисква фактура от пациента, за да се докаже, че той си е осигурил лекарството и го е предоставил на лекуващия екип в лечебното заведение.

Така се гарантира отчетността - за касата е ясно, че клиничната процедура е изпълнена“, поясни д-р Петров.

Той добави, че досега болниците не са могли да получат парите си за извършени процедури именно поради това, че вливанията са били с лекарствени продукти, извън Позитивния лекарствен списък.

Фактурите няма да бъдат осребрявани, т.е. стойността на лекарствата няма да бъде заплащана, категоричен бе подуправителят на НЗОК.       

Пълният текст в документа с решения на Надзорния съвет на касата от 3 юли гласи:

Възлага на управителя на НЗОК в проекта на Договор за изменение и допълнение на Национален рамков договор за медицинските дейности за 2017 г. да включи текст свързан с възможността за заплащане на лечебните заведения за болнична медицинска помощ на цената на клиничната процедура при монотерапия с лекарствен продукт, който не е в Позитивния лекарствен списък, при задължително представена фактура за лекарствени продукт при отчитането“.

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития