Новини - България

Д-р Димитър Петров: Болниците няма да останат без пари
Прочетена: 129 пъти
Снимка: Стоп кадър - BTV

Болниците няма да останат без пари, очаква се след 20 юни да има заседание на Надзора на касата, и буферът, всички резерви, ще бъдат разпределени там, където е отчетена надлимитна спешност. Това заяви тази сутрин в ефира на BTV подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров. Неговите очаквания са, че през второто тримесечие ситуацията ще се стабилизира.

 

Д-р Петров подчерта, че не приема упреците на Българския лекарски съюз и припомни, че касата разпределя предвиденото в бюджета и Националния рамков договор (НРД), който е подписан от съсловната организация.

„Договорили сме 137,2 млн. лв. месечно за болниците. При разпределението обаче има заложен буфер от 3%, който е около 4 млн. и не е даден предварително в бюджетите на болниците. Те ще го усвоят, но не го виждат. Така че остават малко над 133 млн., посочи той.

В допълнение подуправителят на касата поясни, че в тези 133 млн. има т. нар. дейности, които не са в никакви лимити и се плащат толкова, колкото са извършват. Към тях спадат химиотерапията, лъчелечението, ражданията, дейностите по новородените, хемодиализата, интензивните грижи и PET-SCAN терапиите.  

 

Спешната болница „Пирогов“ през това тримесечие получава 99,22% от сумата, която е получила за предходното, т.е. намалението е минимално, увери д-р Петров. По думите му проблем представлява и базата за изчисление, при която се намесват и историческите дисбаланси, натрупани в системата.

„Ние в касата не сме особени привърженици на бюджетното финансиране и не сме виновни за тези дисбаланси, но това е заложено в закона по отношение бюджета на касата и ние се съобразяваме“, допълни д-р Петров.     

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития