Новини - България

Д-р Десислава Кателиева: Забиването на кърлеж не е спешно състояние и ваденето му не се плаща от МЗ или НЗОК
Прочетена: 8313 пъти

Председателят на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ (НАРСМП) д-р Десислава Кателиева разпространи във Фейсбук писмо адресирано до „Господари на ефира“ и Съвета за елекронни медии (СЕМ). То е във връзка с излъчените в предаването материали на 7 и 8 юни, в които се посочва, че лекари от спешна помощ в болница във Варна са отказали да извадят кърлеж на здравноосигурено момиче без заплащане.

 

Публикуваме пълния текст на писмото без съкращения и редакция:

 

До екипа на предаването
„Господари на ефира”
До СЕМ

 

Опровержение на спешните медици
относно изложените факти срещу нас в предаванията на 7.06. и 8.06.2016г.

 

Спешните медици сме обидени от нападките, насочени срещу нас в двете предавания на „Господари на ефира” от 7.06 и 8.06.2016г. С настоящото опровержение искаме да спрем погрешните внушения от сатиричното Ви предаване, че забиването на кърлеж е спешно състояние, което изисква незабавна и безплатна екстракция. Ние не сме престъпници, като не извършваме екстракция на кърлеж незабавно, безотказно и безплатно. Ние сме професионалисти, които все по-трудно оказваме спешна медицинска помощ, затрупани от несвойствени дейности, работейки в условия на агресия, към която с предаването си и Вие тласкате пациентите ни.

 

Кой и как трябва да вади кърлежите на пациентите у нас?

 

Забиването на кърлеж, само по себе си не е спешно състояние според стандарта по спешна медицина, защото не е състояние, което може да доведе до смърт или до тежки или необратими морфологични или функционални увреждания на жизнено значими органи и системи, в т. ч. критични нарушения в жизненоважните функции, загуба на функция на орган или на част от тялото, временна или постоянна инвалидизация, ако не се предприемат незабавни медицински действия, целящи физиологична стабилност и/или ефективно дефинитивно лечение на пациента. Първо е хипотетично предположението, че кърлежът е носител на трансмисивна инфекция, която ако се развие и не се лекува, може да доведе до критични нарушения на жизнено важни функции. Второ ако кърлежът е заразен, то той предава инфекцията на гостоприемника в момента на контакта си с телесните му течности при ухапването и независимо кога и кой ще извади кърлежа, няма начин да бъде предпазен пациентът от развитие на трансмисивна инфекция. В продължение на векове ваденето на кърлежи се е извършвало без намеса на медици, а и сега собствениците на много домашни любимци ежедневно вадят кърлежи на животните си, без да търсят ветеринари.

 

При положение, че забиването на кърлежа не е спешно състояние, то ваденето му не се заплаща като дейност на спешния кабинет по Методиката за субсидиране на спешна помощ, на основание на която МЗ заплаща на болниците оказаната спешна медицинска помощ на пациентите до тяхната хоспитализация или в случай, че са прегледани и не са хоспитализирани. В Наредбата № 2/2016г. определяща основния пакет от здравни дейности, заплащани от НЗОК не е предвидено да има клинична пътека или амбулаторна процедура, по която да бъде оказана медицинска помощ на пациент, нуждаещ се от екстракция на кърлеж.

 

При положение, че забиването на кърлеж не е спешно състояние, пациентът е редно да потърси помощ, не в спешния кабинет, а при ОПЛ или в неотложния кабинет, извършващ денонощното обслужване на населението при отсъствие на ОПЛ. При положение, че екстракцията на кърлеж, не е дейност финансирана от НЗОК или от МЗ, се налага извода, че процедурата е редно да се заплаща от пациента. При ОПЛ или в неотложния кабинет, пациентът трябва да заплати такса по тарифи, предвидени в този кабинет. При положение, че в населеното място няма разкрит такъв неотложен кабинет, екстракцията на кърлежа може да стане в спешно отделение на областна или университетска болница при заплащане на такси, по тарифи предвидени там. Екстракция на кърлеж може да се извърши безплатно единствено в спешен кабинет, разкрит към филиал на спешна медицинска помощ, които са изцяло на държавно финансиране. Но тази процедура ще бъде извършена при възможност от дежурния екип, когато не е ангажиран с оказване на спешна медицинска помощ при истински спешни състояния.

 

Препоръчваме на екипа на предаването „Господари на ефира” преди да се саморазправят със спешните медици, да проучват съществуващата нормативна уредба и да не провокират с предаванията си нарастване на агресията спрямо екипите ни, за което със същото писмо ще сезираме и СЕМ. Ние, спешните медици, настояваме за официално извинение от екипа на „Господари на ефира”за оклеветяването ни в предаването Ви.


С уважение: Д.Кателиева
Председател на НАРСМП

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития