Новини - България

Д-р Десислава Кателиева - "уволнена по поръчка" от "Пирогов"
Прочетена: 396 пъти

"Днес бях уволнена, като ненужен спешен медик, защото имам смелостта да казвам истини".

С тези думи в отворено писмо до медиите д-р Десислава Кателиева от "Пирогов" сама съобщи за своето уволнение. По думите й тя е била умишлено отстранена от длъжност по искане на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев, защото публично е споделила опасенията си за провал на реформата в спешната помощ.

 

Междувременно от УМБАЛСМ "Пирогов" обявиха на сайта си, че прекратеният договор на д-р Кателиева е за допълнителен труд.

"Д-р Кателиева работеше в „Пирогов” на втори трудов договор. Изплатено й е обезщетение за неспазено предизвестие. Прекратяването на трудовия договор е в съответствие с действащо законодателство на Република България", гласи официалното съобщение на сайта на "Пирогов".

Директорът на болницата проф. Асен Балтов пък уточни пред БНР, че д-р Кателиева е надхвърляла часовете, в които може да  работи по закон, затова е била освободена, а не уволнена, както твърди самата тя.

 

Д-р Десислава Кателиева е председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ (НАРСМП), има над 22-годишен стаж в областта, а от около година работи в "Пирогов". Преди седмица тя беше сред протестиращите в подкрепа на завеждащия детската травматология д-р Атанас Кацаров, а преди това изпрати писмо до служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев, с което му зададе 5 въпроса за бъдещето на спешната помощ в България.

 

Предлагаме ви отвореното писмо на д-р Кателиева без корекции.

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ ЕДИН УВОЛНЕН ПО ПОРЪЧКА ОБИКНОВЕН СПЕШЕН ЛЕКАР

Казвам се д-р Десислава Кателиева и работя от 1995 г. единствено и само спешна медицина. Работила съм в отдалечен филиал, в заводски спешен кабинет, в мобилен екип на спешна помощ, в голямо спешно отделение на областна болница, в столично спешно отделение на специализирана болница и накрая започнах преди година работа в болницата на мечтите си – УМБАЛСМ „Пирогов“.

Независимо от недостига на кадри и свръхнатоварването с пациенти, днес аз се оказах излишна за спешната болница с моя 22-годишен стаж и специалност спешна медицина.

Днес по поръчка на един отмъстителен министър и зависим директор вече не работя в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Защо съм убедена, че новия директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ ме уволни по поръчка на министъра на здравеопазването?

Аз съм председател на сдружение на спешните медици (НАРСМП), което е член на европейската асоциация по спешна медицина. На 19.02.2017 г. зададох на министър Семерджиев 5 въпроса за бъдещето на спешната помощ, след като ни остави без национален консултант, дни преди да останем и без стандарт по спешна медицина.

Отговор не получих. Но получих предупреждение от все още невстъпилия в длъжност нов директор на УМБАЛСМ „Пирогов“, че иска да се срещне с мен и ми препоръчва да се въздържам от медийни изяви. На висок глас казах, че се готви промяна в политиката за спешна помощ у нас, като се пренебрегват приети от предишни министри програмни и нормативни актове.

На режисирания събор на БЛС ми бе отнета думата, когато се опълчих срещу сливането на спешна и неотложна помощ в НРД 2017 г. Внесох протестна декларация до МЗ срещу превръщането на спешните медици в заместници на личните лекари.

Отново не получих никакъв отговор.

Преди 1 седмица излязох пред УМБАЛСМ „Пирогов“ в защита на д-р Атанас Кацаров, който по поръчка бе поставен в условия да не може да се грижи за пациентите си.

Днес бях уволнена, като ненужен спешен медик, защото имам смелостта да казвам истини.

Няма да ме спрете, г-н министър и г-н директор! Министрите и директорите идват и си отиват, но аз оставам и независимо дали в столична болница или в отдалечен филиал, аз ще се боря за живота на пациентите си.

Завинаги спешен медик д-р Д. Кателиева

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития