Новини - България

Д-р Дечо Дечев пред Redmedia: Дълговете на "Св. Иван Рилски" са за апаратура
Прочетена: 469 пъти
Снимка: Redmedia

Огромен заем за закупуване на апаратура за лъчелечение в Клиниката по неврохирургия на столичната болница "Св. Иван Рилски" стои в основата на сериозните задължения, натрупани от лечебното заведение пред последните две години. Това обяви в интервю* за Redmedia новият-стар директор на лечебното заведение д-р Дечо Дечев.

 

Уволнен от бившия здравен министър д-р Петър Москов и "реабилитиран" на поста от наследника му в служебното правителство д-р Илко Семерджиев, д-р Дечев поема ангажиментите си от там, където ги прекъсна през 2014 година.

"На фона на останалите държавни болници "Св. Иван Рилски" изглежда в по-добро финансово състояние. Но чисто финансовите й резултати са влошени спрямо това, което беше през 2014 г., когато напуснах", отчете директорът на болницата след първите 10 дни на поста.

По данни на Министерството на здравеопазването само за последните две години от управлението на д-р Дечев дълговете на "Св. Иван Рилски" са се свили от 4.3 на 3.5 млн. лева. През 2015 г., когато лечебното заведение има нов директор, сумата вече е 14.5 млн. лв., а в края на 2016 г. – над 16.6 млн. лева.

 

Почти четирикратното увеличение на задълженията обаче не се дължи толкова на лош мениджмънт, както обяви служебият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Причината е в закупуването на скъп апарат за лъчехирургия, за който болницата изтегля 15-годишен банков кредит. Точно заради него и дълговете на "Св. Иван Рилски" набъбват от 3,5 на 16,6 млн. лева.

"По този заем болницата трябва да изплаща приблизително 1 млн. лв. на година – главница и лихви. Същевременно обаче, в разработения бизнес план сме записали, че този апарат ще генерира и приходи. Прогнозата е, че постъпленията от него не само ще покриват това, което трябва да се върне на бнката, но и ще оставят печалба", уточни д-р Дечев.

Проектът за закупуването на техниката е бил изготвен по време на неговото управление. Той е пуснал и обществената поръчка за доставката на апарата, а подписването на окончателния договор и довършването на дейностите по монтирането са били извършени по времето на неговия приемник, допълни д-р Дечев.

 

Директорът на "Св. Иван Рилски" като цяло е доволен, че през последните две години предишното ръководство на болницата не е нарушило основните принципи на работа, изградени от екипа му преди това. По думите му нищо не се е променило толкова кардинално, че да се налага да бъде възстановявано.

"Единствено наблюдавам, че леко се е увеличила администрацията, но ще я вкараме в нормални граници. Като цяло няма да има кадрови промени, но на определени длъжности, които са най-близо до длъжността, която изпълнявам - най-тесния екип, при всички положения ще има, защото човек трябва да работи с хора, на които има пълно доверие. При всички положения ще има нов заместник-директор", издаде д-р Дечев.

На този етап проверките в болницата продължават, за да се установят всички причини за влошените финансови резултати на лечебното заведение.

 

 

Слава АНАЧКОВА

 

 

*Цялото интервю с директора на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев очаквайте следващата седмица на сайта на Redmedia.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития