Новини - България

Д-р Даниела Дариткова: Ще вървим към поетапна демонополизация на здравната каса
Прочетена: 226 пъти

„Държим на виждането си за поетапна монополизация на здравната каса и ще предприемем стъпки за осъществяването на тази идея“.

Това заяви днес председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова по време на дискусия „Универсален достъп до здраве – общоевропейска ценност и право на всеки европейски гражданин. Къде е България?“, която се провежда в рамките на стартиралия днес в столицата Шести Национален конгрес на пациентските организации.

 

По думите на Дариткова една от най-важните предпоставки, за да се случи демонополизацията, е създаването на единна национална здравно-информационна система с всички нейни компоненти – електронно пациентско досие, електронна рецепта, електронни пациентски регистри и пр.

„В същото време трябва добре да се обмислят и ясно да се дефинират параметрите на заместващото осигуряване, за да не се допусне отпадането на големи групи от хора в състояние на социална нищета“, подчерта д-р Дариткова.

Тя увери, че както и досега широко разпространените социалнозначими заболявания, ще останат в обсега на базисното осигуряване, гарантирано от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

„Очакваме добри съвети и добро партньорство от пациентите. Нашето внимание към българския пациент е постоянно и води началото си още от управлението на Кабинета „Борисов 1“, каза председателят на здравната комисия и уточни: „Точно тогава бяха законово регламентирани националнопредставителните пациентски организации. Веднага след това бе разписано и правото на пациентите да участват в Надзорния съвет на НЗОК“.

Във форума на пациентските организации, който ще продължи до 1 юли, са включени разнообразни теми и дискусионни панели. Освен правото на достъп, пациентската общност ще дискутира бъдещето на здравноосигурителния модел, достъпа до клинични проучвания и участието си в системата за оценка на здравните технологии.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития