Новини - България

Д-р Даниела Дариткова: Принципът „парите следват пациента“ ще бъде запазен
Прочетена: 356 пъти

Правото на пациента на достъп до медицинска помощ и избор на лечебно заведение ще бъде запазено. Това заяви председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова по повод идеите за отпадане на лимитите за някои болници, които да бъдат избрани като „структуроопределящи“.   Тя добави, че засега няма предложение за конкретни законодателни промени и припомни, че според съществуващата нормативна уредба, всички лечебни заведения у нас покриват едни и същи медицински стандарти, отговарят на едни и същи критерии и това е необходимо условие, за да сключат договор с НЗОК.

„Вярно е, че имаме проблеми с определянето на прогнозните бюджети на болниците и аз не го отричам, каза д-р Дариткова.

Тя коментира, че при въвеждането на прогнозните бюджети, стремежът е бил начинът на определянето им да бъде максимално гъвкав и достатъчно прозрачен. Именно затова законодателят е предвидил такава възможност, като е дал право на директорите на Регионални здравноосигурителни каси (РЗОК) след решение на Надзорния съвет на касата да имат право да се намесват. 

„Мисля, че в тази посока трябва да се търсят по-добрите решения, като се спазва правилото „парите следват пациента“. Отново ще кажа, че за нас е важно да бъде спазен принципът болният да реализира правото си на достъп до медицинска помощ и на избор на лечебно заведение“, каза председателят на парламентарната здравна комисия.       

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития