Новини - България

Д-р Даниела Дариткова към БСП: Правят се опити за политическа употреба на здравната тема
Прочетена: 116 пъти

Нямаме нужда от поредния опит за политическа употреба на проблемите в здравеопазването, които така или иначе са безспорни. Това каза председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова пред журналисти в кулоарите на парламента по повод идеите на социалистите за законодателни промени в здравния сектор. Тя уточни, че не разполага с подробности, а само с информацията, която е била обявена пред медиите.

 

„Факт е, че лечебните заведения са натрупали дългове. Факт е, че те имат проблеми. Но това в никакъв случай не се изчерпва само с търговския характер на функционирането им. Важно е да видим елементите на тези предложения, защото аз винаги съм се въздържала от квалификации, но преди няколко дни г-жа Нинова смело излъга, че в Закона за бюджета на касата и на държавата те били предложили вече да отпадне функционирането на лечебните заведения за болнична помощ като търговски дружества. Нямаше такова предложение и това може да бъде проверено“, коментира Дариткова и уточни, че функционирането на лечебните заведения се регламентират по Закона за лечебните заведения.

 

По повод предложението на БСП за мораториум върху частните болници Дариткова каза, че тя е е противоконституционна и обясни, че е изненадана от тази идея на социалистите, които при разглеждането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не са подкрепили предложението за следващата година да не се финансират новите дейности.

 

По повод идеята за криминализиране на лекарствения реекспорт Дариткова каза:

 

Нямаме нужда от поредния опит за политическа употреба на проблемите в здравеопазването, които така или иначе са безспорни.“

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития