Новини - България

Д-р Бойко Пенков: Получаваме сигнали за липса на лекарства, които се внасят с 15% над необходимото количество
Прочетена: 121 пъти
Снимка: Стоп кадър - бТВ

Постоянно получаваме сигнали, че липсват лекарства – защото се изнасят по криминален начин от България в чужбина, тъй като там цените са по високи. Това каза в сутрешния блок на бТВ заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Най-често обажданията са за медикаменти, които би трябвало да са налични, тъй като се внасят в страната с 10-15% повече от необходимите за българските пациенти количества. Става въпрос за инсулин, за високо кръвно налягане, за онкологични заболявания и други хронични болести. Въпреки по-голямото количество, тези лекарства изчезвали.

 

Сивият сектор на този нелегален износ е за около 200  млн. лв. годишно, обясни зам.-министърът. Според него в схемите вероятно има и медицински лица, и обрисува няколко сценария.

 

Например: Постъпваш в болница, пише ти се диагноза, изписва ти се лекарство, което е „интересно”, но то не се прилага, защото реално нямаш нужда от него, а после това лекарство се изнася. Другата практика е свързана с аптеките – трябва, например, да си купиш лекарство за астма, но трябва да се доплати 25%. Затова ми препоръчват друго, без доплащане, а по-скъпото лекарство се изнася. При някои проверки се оказва, че в складовете има лекарства, но те не се разпространяват в мрежата и в края на месеца се изнасят, защото няма нужда от тях, обясни Пенков.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития