Новини - България

Д-р Атанас Кундурджиев: Дългосрочната ни визия е за демонополизация на НЗОК
Прочетена: 450 пъти

Министерството трябва да бъде Министерство на здравеопазването, а не Министерство за лечение на болестите. И е крайно време министърът да престане да бъде най-главен от главните лекари в държавата. Така служебният заместник-министър на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев представи визията на ресорното ведомство по време на кръгла маса "Кризите в в българското здравеопазване - диагноза и лечение", организирана от Националното сдружение на частните болници. 

"Визията е да се засилват инвестициите в лечебното здравеопазване. А по отношение на финансиращите институции в лицето на Националната здравноосигурителна каса в по-дългосрочен план визията е да има демонополизация и от там възможност за привличане на повече финансов ресурс и справедливост - да не се изисква доплащане при недостиг на ресурс, а просто осигуряване", допълни д-р Кундурджиев.

По думите му екипът на служебното здравно министерство се опитва да постави основите на концепция, която да развие здравеопазването. В ядрото на тази концепция стои възстановяването на договорното начало межу лекарския съюз и касата, чието начало беше дадено днес със старта на преговорите за подписване на Националния рамков договор за 2017 година.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития