Новини - България

Д-р Ангел Кунчев: Морбили циркулира в Европа, но рискът за България остава нисък
Прочетена: 395 пъти

Две огнища на епидемия от морбили (вирусът, който причинява дребна шарка) изправи на нокти българските здравните власти и особено населението в крайдунавските градове.

 

В съседна Румъния бяха регистрирани над 3400 заразени, от които 17 смъртни случая, а в югоизточна Унгария цяла болница беше поставена под карантира, заради епидемия от морбили. Предполага се, че заболяването е „влязло” в страната през границата с Румъния, заразявайки 12 души от персонала на лечебното заведение.   

"Ситуацията в Румъния не е неочаквана. Те позволиха през последните години сериозен спад в имунизационното покритие по различни причини. А всяка страна, която в продължение на 4-5 години има покритие под 80% на практика е обречена на епидемии", коментира за Redmedia главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той припомни и случаят в България от 2010 г., когато страната ни също се сблъска с национална епидемия. Тогава у нас бяха заразени 24 000 деца, а 24 от тях починаха.

 

Добрата новина в случая е, че опасността за страната ни не е непосредствена, макар Румъния да ни е съседка. Основната причина е, че имунизационното покритие на българското население не е лошо. Според официалните данни за миналата година първият прием от ваксината срещу морбили, която се поставя на 18 месеца, обхваща 92,1% от гражданите на страната, а реимунизирани са 88,4 на сто.  

"Естествено, човек може да е спокоен само, когато покритието е над 95%, но все пак това са данни, напълно сравними с тези в страните около нас и в Европа", допълва д-р Кунчев.

Другата причина за сравнително ниския риск от прехвърляне на румънската епидемия у нас е, че контактите на съседите ни са насочени в друга посока. Има доказани 34 изнесени случаи на болстта, но те са основно в Австрия, Франция, Германия и Испания, защото най-много румънци работят в западноевропейските държави.

 

Все пак, "заразната болест морбили е най-заразната от заразните болести", предупреждават специалистите, и винаги, когато има неимунизирани деца, те са застрашени.  

"Тук има и една особеност – дори процентът на неимунизираните да не е толкова голям, ако те са равномерно разпръснати сред населението, рискът е горе-долу приемлив. Ако обаче те формират т. нар. неимунни джобове - общности на хора с голям брой неимунизирани, там вече всяко случайно минаване на вируса може да предизвика епидемичен взрив", предупреди главният държавен здравен инспектор.

Такива неимунни джобове по време на епидемията у нас преди 6-7 години са били формирани предимно в ромските квартали, тъй като 92% от всички засегнати са били ромски деца. През последните години броят на неимунизираните сред малцинствата е бил сведен до минимум, благодарение на активни кампании и усилията на здравни медиатори.

"Пък и самите те се поуплашиха, защото видяха, че е сериозно заболяване и от него се умира", допълни д-р Кунчев.

Сега обаче, по думите му, се формира друг такъв джоб от неимунизирани. Това са децата от големите градове с млади и интелигентни майки, които обаче се поддават на влиянието на антиваксиналните движения в страната. Точно те отказват имунизации, отлагат поставянето на ваксината срещу морбили, като поставят в риск живота на техните деца и на останалите.

"Работата е там, че циркулация на морбилни вируса в Европа има, защото преди Румъния бяха Франция, Италия и Великобритания. Така че има откъде да дойде вирусът. А циркулира ли той, рано или късно попада на неимунните лица. Има ли такава почва, той намира терен за развитие", предупреди д-р Кунчев.

По официални данни в страната няма регистрирано увеличаване на случаите на дребна шарка, но предвид предстоящия летен сезон и епидемията в Румъния, заболеваемостта може и да се увличи.  

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития