Новини - България

Д-р Адам Персенски: За първи път имаме резерв от ваксини
Прочетена: 357 пъти

В централния склад на Министерството на здравеопазването има резерв от ваксини, част от Националния имунизационен календар, които ще покрият нуждите до края на годината. Ако фирмите изпълнят доставките си по така съществуващите договори, ще са осигурени ваксини до средата на 2017 г. Това увери заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски по време на редовното заседание на Комисията по здравеопазването към 43-тото Народно събрание, където представи текущ доклад за осигуряване на необходимите ваксини за изпълнение на Имунизационния календар на страната.

„За първи път имаме резерв от ваксини в централния склад на Министерството на здравеопазването“, каза д-р Персенски като поясни, че визира последните 3 години.

През месец ноември ще бъдат предприети стъпки за сключване на договори и осигуряване на ваксини за още една година напред.

Заместник-здравният министър уточни, че липсата на ваксини не е проблем нито на България, нито на Европа, а е световен. Много държави са променили имунизационните си календари през последните години, което е създало технологичен проблем в производството им.

„Цените, на които купуваме ваксините, са близки до тези в останалите европейски държави. Не мога да говоря за изнудване от страна на фирмите“, добави Персенски на въпрос дали компаниите притискат министерството.

По време на заседанието се повдига отново темата за създаване на програма за профилактика на ротавирусните инфекции. Предложението е тя да бъде финансово осигурена от програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка. За 2016 г. за нея са предвидени над 2 млн. лв., а изразходваните до момента са едва около 100 хил. лв.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития